Vandaag zou Prince Rogers Nelson, beter bekend als Prince, 62 jaar zijn geworden. Deze bijzondere dag is uitgekozen om de video te lanceren van het nummer ‘Baltimore’, na aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan Freddie Gray. Hij werd gearresteerd door de politie en zo hardhandig behandeld, dat hij in de politiebus in coma raakte en uiteindelijk overleed. De geschiedenis van behandeling van minderheden in Amerika is nog steeds onveranderd, met de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd door de politie als nieuw triest dieptepunt.  Het statement dat Prince toen maakte, geld nu nog steeds: “The system is broken. It’s going to take the young people to fix it this time. We need new ideas, new life…”

Prince stond bekend als een zeer productieve workaholic en een vernieuwer in de popmuziek. Hij verkocht bij leven meer dan honderdvijftig miljoen singles en albums, won zeven Grammy Awards, een Oscar voor het lied ‘Purple Rain’ en een Golden Globe. Met zijn tweede album ‘Prince’ brak hij in 1979 door in Amerika. Het nummer ‘I Wanna Be Your Lover’ werd zijn eerste Amerikaanse hit en bereikte de 11e plaats.

Op zijn derde album ‘Dirty Mind’ verwierf Prince een grote schare nieuwe fans, omdat hij zijn sound drastisch had gewijzigd in een soort mengelmoes van funk en new wave, met seksueel getinte teksten. De eerste tekenen van een commerciële doorbraak in Europa kwamen met het album ‘Controversy’, dat uitkwam in oktober 1981. Het titelnummer bereikte de Top 40 en was de eerste van een lange rij aan hits.

Ondertussen hielp Prince andere artiesten op weg, zoals The Time en Vanity 6. ‘When Doves Cry’ (1984), ‘Purple Rain’ (1985), ‘Raspberry Beret’ (1985) waren enkele van de eerste grote Prince hits. Andere classics zijn bijvoorbeeld ‘Kiss’, ‘Sign Of The Times’ en ‘Get Off’. In 1993 wijzigde hij zijn artiestennaam tot een toen onuitspreekbaar symbool, wat hij later veranderde naar TAFKAP (The Artist Formerly Known As Prince).

Dit gebeurde, omdat zijn platenmaatschappij de rechten op de artiestennaam ‘Prince’ had. Aan het eind van 1999 verliepen die rechten en kon hij zijn artiestennaam weer aannemen. Prince werd in 2004 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Hij overleed op 57 jarige leeftijd in de Paisly Park Studio`s, nadat hij namaakpillen innam. Het waren pillen van de sterke pijnstiller Vicodin, waar het gevaarlijke middel fentanyl in was verwerkt. Prince zou zich niet bewust geweest zijn, dat dit bestanddeel in de pillen was verwerkt.

 
Translate »
Share This