• Twitter
  • Facebook
Foto: P!nk – Bluemonkey14, wikipedia

Vandaag viert P!nk haar 43e verjaardag. Gefeliciteerd! Haar vader speelde gitaar en zingt veel voor Alecia in haar jeugd. Al jong weet ze wat ze wil worden: een rockster! Amper veertien lentes jong zingt ze in clubs in Philadelphia. Twee jaar later begint het echte werk en sluit ze zich aan bij het R&B-trio Choice. De groep krijgt een platencontract bij LaFace Records, maar verlaat het label zonder een album te hebben uitgebracht. Onder de naam Pink blijft Alecia als solo-artiest onder contract staan.

Alecia is 20 jaar als ze haar debuutalbum bij op LaFace Records uitbrengt. Ze wordt in één klap de ster, die ze wilden worden, want het album ‘Can’t Take Me Home’ (2000)  wordt in Amerika bekroond met dubbel platina. De Amerikaanse zangeres en actrice richtte zich in de beginjaren van haar carrière vooral op r&b en rap, later zocht ze meer de poprock en dancepop op. Ze groeide uit tot een van de succesvolste popartiesten van haar generatie. P!nk scoorde wereldwijde successen met nummers als There you go (2000), Get the party started (2001), Family portrait (2002), Dear Mr. President (2007), So what (2008), Raise your glass (2010), Fuckin’ perfect (2011), What about us (2017) en Walk me home (2019). Met ’Just give me a reason’ scoorde P!nk in de Nederlandse Top Veertig haar eerste nummer 1 hit. (2013)

Haar pseudoniem is niet afgeleid van de roze haarkleur zoals ze die in het begin van haar carrière had, maar is gebaseerd op het personage Mr. Pink uit de film Reservoir Dogs van Quentin Tarantino. Haar zevende album ‘Beautiful Trauma’ (2017) groeit wereldwijd uit tot één van de succesvolste albums van dat jaar (en tevens van 2018) werd. Met de single ‘What about us’ scoort P!nk haar tweede nummer 1 hit in de Nederlandse Top Veertig.

P!nk is als actrice te zien in de films Catacombs en Charlie’s Angels: Full Throttle. In 2019 kreeg P!nk een ster op de Hollywood Walk of Fame. Met haar dochter Willow werd begin vorig jaar het nummer ‘Cover me in sunshine’ een groot internationaal succes. Daarna volgde in 2021 ‘All I know so far’. Afgelopen zomer was haar protest song ‘Irrelevant’ haar laatst uitgebrachte song.

 
Translate »
Share This