Credits : Columbia
Herinnert u zich deze nog? Hert was op 13 februari, maar dan in 1971, dat Pink Floyd nieuw genoteerd stond in de Veronica Top 40 met ‘Arnold Layne’. Het nummer werd overigens vier jaar eerder opgenomen in de EMI-studio’s aan de Abbey Road in Londen. Deze debuut singel was een compositie van Syd Barrett, de zanger van het eerste uur. ‘Arnold Layne’ was een travestiet die vaak vrouwelijke kleren en ondergoed van waslijnen stal. De tekst is geïnspireerd door echte gebeurtenissen uit Syd Barretts jeugd in Cambridge, waar regelmatig dameskleding verdween.
Roger Waters: “Zowel mijn moeder als die van Syd hadden studenten als huurders omdat er een meisjesschool verderop in de straat stond, dus waren er constant grote lijnen van bh’s en ondergoed op onze waslijnen en ‘Arnold’ of wie hij ook mocht zijn had delen van onze waslijnen.” Het nummer had een typische psychedelische rocksound, met een kenmerkende baslijn, spacy orgelpartijen van Rick Wright en het speelse, licht hypnotiserende gitaarwerk van Barrett.
Een zwart-witte promotionele film voor “Arnold Layne” werd gemaakt aan het eind van februari 1967 en geregisseerd door Derek Nice. In de video zijn de leden van de band te zien die een mannequin verkleden voordat ze deze naar een strand brachten. Deze videoclip, die £2000 kostte, zou worden uitgezonden op Top of the Pops, maar dit werd geannuleerd nadat het nummer uit de hitlijsten verdween. Op 29 april 1967 werd een nieuwe videoclip gemaakt vlak bij de St Michael’s Church in Highgate. Het bevat de enige bekende beelden waarin Barrett het nummer playbackt.
Hoewel “Arnold Layne” niet op een studioalbum van Pink Floyd verscheen, werd het een bescheiden hit in Engeland, waar het nummer 20 bereikte in de charts in 1967. De BBC vond de songtekst echter te controversieel en weigerde het veel airplay te geven. In Nederland was ‘Arnold Layne’ pas in 1971 succesvol. Waarom? Pink Floyd werd in Nederland steeds bekender door albums als Atom Heart Mother, dat in 1970 een nummer 1-hit werd in de LP Top 20. Hierdoor kregen oudere nummers soms een tweede leven. Daarnaast was In de vroege jaren ‘70 er in Nederland een sterke hang naar progressieve en psychedelische rock. Bands als Pink Floyd, maar ook Deep Purple en Led Zeppelin, kregen meer aandacht.
Copyright © 2025, Hitzound, All rights reserved