Vandaag viert Petula Clark haar 89e verjaardag. Gefeliciteerd! Als kind zingt Petula in het plaatselijke kerkkoor. Nog maar 9 lentes jong is ze, wanneer ze voor het eerst te horen is op de BBC radio. Daar zong ze een liedje voor haar oom, die soldaat was en vocht in een oorlog in Afrika. De luisteraars vinden het prachtig en een vergelijking met Shirley Temple was dan ook al snel gemaakt. Ze mag veel vaker komen optreden. Zo zingt ze liedjes voor de Britse en Amerikaanse soldaten, die haar beschouwen als een geluksbrenger. Haar foto prijkt op hun tanks.

Nog tijdens de oorlog maakt Petula haar filmdebuut. Zo is ze op het witte doek te zien in de romantische oorlogsfilm Medal For The General, maar o.a. ook  in Here Come The Huggetts (1947), Dance Hall (1950), The Runaway Bus (1954), Finian’s Rainbow (1968) en Goodbye Mr. Chips (1969). Na de oorlog treedt Petula op in diverse radioshows in binnen- en buitenland. Ook is zij een van de pioniers van de Britse televisie. Al in 1946 is ze te zien in haar eigen tv-serie: Petula Clark. Later volgen meer series zoals Pet’s Parlour en This Is Petula Clark.

Haar eerste plaatje, ‘Music music music’ maakt ze in 1949.  Zo wordt ze al snel een tieneridool tieneridool in de jaren vijftig en scoort met liedjes als ‘The Little Shoemaker’ (1954), ‘Suddenly There’s A Valley’ (1955) en ‘With All My Heart’ (1957). Dankzij een optreden in het prestigieuze theater l’Olympia in Parijs leert ze Claude Wolff kennen. Met deze Fransman trouwt ze in 1961. In datzelfde jaar wordt ‘Sailor’ een grote hit. Ook zingt ze in het Frans, Duits, Spaans en Italiaans.

Het is componist Tony Hatch die haar in 1964 het liedje ‘Downtown’ aanreikt.  Het nummer was eigenlijk voor The Drifters bedoeld.  Componist Tony Hatch van Pye Records vloog naar Parijs met nieuw materiaal voor haar, maar:  Petula vond geen enkel lied goed. Wanhopig speelde hij toen enkele akkoorden voor van een nog niet voltooid lied dat geïnspireerd werd door zijn recente reis naar New York. Nadat ze deze muziek had gehoord, zei Clark dat als hij een tekst kon schrijven die even goed was als de melodie, zij het lied beslist zou willen opnemen als haar volgende single.

En met groot succes! Alleen al in Amerika gingen er drie miljoen singles van over de toonbank. Daarnaast sleepte Petula er een Grammy mee binnen. ‘Downtown’ wordt de eerste hit voor Petula in de Veronica Top Veertig.  Heel Europa, Japan, maar ook Amerika volgen. ‘Down town’ bereikt de nummer 1 positie in de Billboard Hot 100. Het met een Grammy Award onderscheidden nummer is haar eerste van vele Amerikaanse hits, waaronder ‘I Know A Place’ (1965), ‘My Love’ (1965), ‘Don’t Sleep In The Subway’ (1967) en ‘This is my song’. Met dit liedje bereikt ze in Nederland een nummer 1 hit. 

In de jaren die volgen blijft Petula hits scoren, zij het niet meer zulke grote. Ze brengt diverse prachtige elpees uit en speelt in 1981 de rol van Maria von Trapp in de theaterversie van The Sound Of Music. Het toneel wordt haar nieuwe passie. Petula speelt een hoofdrol in Bernard Shaw’s Candida en maakt in 1993 naast David Cassidy haar opwachting op Broadway in de musical Blood Brothers. Vervolgens speelt zij vijf jaar lang de hoofdrol in de musical Sunset Boulevard van Andrew Lloyd Webber.

In 2013 verschijnt haar eerste single in ruim 21 jaar: ‘Cut Copy Me’, afkomstig van het album Lost In You.

 
Translate »
Share This