Op 8 juli 1947 werd Petrus Gerardus Anthonius Tetteroo geboren. We kenden hem allemaal als Peter Tetteroo, de frontman van Tee Set. Hij richtte de band op zijn 19e verjaardag op. Daarvoor was Tetteroo actief in The Shats. Behalve Peter, maakten ook Polle Eduard (gitaar), Carry Janssen (drums) en Gerard Romeijn (gitaar) deel uit van Tee Set. Later komt ook Robbie Plazier bij de groep als organist. Na het uitkomen van het eerste album “Emotion” vertrekt Robbie Plazier en wordt vervangen door Hans van Eijck.

Met hun debuutsingle ‘Early In The Morning’ is het gelijk raak! In 1966 bereikt deze compositie van Robbie van Leeuwen (The Motions)  de Veronica Top Veertig.  1967 blijkt een woelig jaar voor Tee Set.  De hits blijven komen: ‘Don`t you leave’ is de eerste top tien hit voor Tea Set. De ervaren Britse gitarist Ray Fenwick (onder andere Gene Vincent, Chrispian St. Peters) komt de band versterken.Maar: er breekt ruzie uit binnen de groep.  Als Polle Eduard en Hans van Eijck te laat aankomen voor een opnamesessie in de studio, weet Tetteroo zich niet te beheersen en gaat met Van Eijck op de vuist. ‘Daarmee was het gelijk over natuurlijk,’ vertelt Eduard. ‘Er is nog wel een poging gedaan de boel te lijmen, maar er viel niet meer te praten’.

Behalve Van Eijck en Eduard verlaat ook Fenwick de Tee Set en formeren een nieuwe band met de veelzeggende naam After Tea. Peter Tetteroo stampt een nieuwe Tee-Set uit de grond met Franklin Madjid (bas), Joop Blom (drums), Jan-Pieter Boekhoorn (toetsen) en Ferdi Karmelk (gitaar).  Daarnaast richt Tee-Set een eigen platenmaatschappij op om alle zaken in eigen hand te kunnen houden. Op het label verschijnt ook solo-werk van Peter Tetteroo, zoals ‘Red red wine’,  dat in 1968 de top 10 bereikt. In dat jaar keert Hans van Eyck terug bij Tee Set. ‘Tea is famous’ wordt een groot succes (1968) en met ‘Ma belle amie’ scoort Tee Set in 1969 een zomerhit. Het wordt hun tweede top tien hit. Met ‘Ma Belle Amie’ veroverd de groep Amerika in het voorjaar van 1970. De single bereikt de 5e plaats in de Billboard Top 100.  Tee-Set doet een tournee van zes weken door de Verenigde Staten

In datzelfde jaar scoort de groep hun enige nummer 1-hit met ‘She Likes Weeds’.  Peter schreef het nummer met toetsenist Hans van Eijck.  Er werd gespeculeerd dat ‘She likes weeds’ over drugs zou gaan.  Daarom draaiden vele Amerikaanse stations het nummer niet.  Maar: drugs was niet het onderwerp: het was een citaat uit de bekende Michael Caine film The Ipcress File. De acteur refereert hierin naar de tuinierende kwaliteiten van zijn vrouw.

Nadat de populariteit van de Tee Set was afgenomen, rond 1980, volgde een periode van vier jaar waarin de band niet meer optrad. Vanaf 1983 speelde de band weer, met Peter Tetteroo, al was het hoofdzakelijk op nostalgische “sixties”-avonden. Ondanks een ernstige ziekte heeft hij tot op het laatst opgetreden. Hij overleed op 65-jarige leeftijd in zijn huis in Delft aan de gevolgen van leverkanker.

 
Translate »
Share This