Vandaag viert Peter Kok de Goey zijn verjaardag. Gefeliciteerd! Al vroeg in zijn jeugd maakte hij muziek met zijn neefjes en nichtjes.  Zijn jeugdvriend was Piet de Kruijff. Zijn vader was muzikant in een ballroom-orkest:  de Hurricanes. Toen Peter en Piet een bandje begon, besloten ze de band ook de Hurricanes te noemen. In die tijd, vertelde Peter, had je ook Johnny & de Hurricanes die een hit hadden met ‘Red River Rock’.  De Hurricanes bestonden uit Peter (gitaar), Piet (drums), Martin Keehnen  (gitaar). Rink Groenveld stapte over van de Actions naar de Hurricanes, met zijn basgitaar. De band maakte één singletje.

Na de Hurricanes vormden Peter en Rink het duo Popshop. Vanaf 1969 noemen ze zich Greenfield & Cook.  Een jaar later proeft het duo voorzichtig aan het eerste succes. Hun single ‘The end’ wordt opgepikt door Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal. Het liedje, geproduceerd door Jaap Eggermont, behaald een Tipparade notering. De toon was gezet! In 1971 is het dan echt raak: ‘A day begins’ wordt hun eerste hit in de Veronica Top Veertig en bereikt de 13e plaats in de lijst.

‘A day begins’ wordt gevolgd door hun grootste: ‘Only lies’.  Met dat nummer sleepte het duo ook een Alarmschijf binnen. De opvolger ‘Don`t turn me Loose’ werd bij de concurrent Radio Noordzee uitgeroepen tot Treiterschijf en bereikte ook de top tien. Ook het nummer ‘Melody’ sleept de Treiterschijf binnen en wordt een succes.  In 1973 ontving het tweetal de Zilveren Harp van Conamus. Na in totaal zeven hit noteringen gingen Greenfield & Cook in 1974 uit elkaar.

Groenveld werkte onder meer met de groep Holland. Peter Kok deed in 1977 mee aan het Nationale Songfestival met het liedje ‘Pinokkio’. Hij werd manager van Euson en verruilde in 1977 Apeldoorn voor Amerika. Toen succes uitbleef vertrok hij een jaar later naar Chili om eigenaar van een Chileense platenmaatschappij te worden.

Rond 2014 keerde Kok terug naar Nederland, waar hij in 2015 een nieuw duo vormde met Ronn van Etten onder de naam Newfield & Cook. Newfield en Cook bracht een EP uit met twee Greenfield & Cook nummers en twee nieuwe nummers van het duo: ‘Good Ol’ Sweet Country Feeling’ en ‘When You Leave Me Behind’ (Peter Kok), geproduceerd door Ronn van Etten.

 
Translate »
Share This