Peter Gabriel viert vandaag zijn 69e verjaardag. Hij is bekend als een van de creatieve breinen van de rockgroep Genesis, als soloartiest en als bedenker en aanjager van vele grote projecten. Hij wordt gezien als een van de meest vernieuwende progressieve rockartiesten van de laatste decennia.
In 1967 richtte hij samen met Mike Rutherford, Anthony Phillips en Tony Banks de symfonische rockband Genesis op.

Aanvankelijk was de band niet succesvol, hoewel Gabriel er alles aan deed om op te vallen met zijn extravagante kostuums tijdens live shows. Met de plaat ‘Selling England by the Pound’ (1973) was Genesis voor het eerst succesvol. Strubbelingen tussen Gabriel en de rest van de groep tijdens de opname van het conceptalbum ‘The Lamb Lies Down on Broadway’ (1974) leidden uiteindelijk tot het vertrek van Gabriel in 1975.

Zijn eerste soloalbum ‘Peter Gabriel’ werd opgenomen in Toronto in 1976 en werd uitgebracht in februari 1977. Het leverde gelijk een dikke hit op met het nummer ‘Solsburry Hill’. Zijn derde album ‘Melt’ bereikte in Engeland de eerste plaats van de album chart en leverde de classics ‘”Games Without Frontiers” en “Biko” op. Zijn uit 1986 daterende album ‘So’ werd zijn meest legendarische ooit. De single ‘Sledgehammer’ van ‘So’, won in 1987 maar liefst negen MTV Video Music Awards.

Met Kate Bush maakte hij zijn grootste hit. Het subtiele ‘Don`t Give Up’ bereikte de 4e plaats in de Top 40. In 2010 trad Gabriel als lid van Genesis toe tot de Rock and Roll Hall of Fame, in 2014 was het zijn beurt om ook als solo artiest toe te mogen treden tot de Rock and Roll Hall of Fame.   #Playlist:  Flashback

 

 

 
Translate »
Share This