• Twitter
  • Facebook
Foto Peter Cetera (Chicago) – Sven Mandel, Wikipedia

Vandaag viert Peter Cetera zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is vooral bekend geworden als zanger van de Amerikaanse band Chicago, maar ook solo is hij succesvol. Cetera startte in The Exceptions, maar deze groep bleek commercieel niet echt succesvol.  In 1967 trad Cetera toe tot Chicago Transit Authority, dat later Chicago werd. De groep scoorde al vroeg in hun carrière met grote hits in Amerika, zoals ‘‘Make me smile’ en ‘Saturday in the Park’. Met ‘I`m a man’ scoorde Chicago in 1969 hun eerste hit in de Veronica Top Veertig. Ook ’25 or 6 to 4’ was een behoorlijke hit.

Het grote succes voor Chicago in Nederland kwam met het door Peter geschreven ‘If you leave me now’. Het werd een nummer 1 hit. Ook de opvolger ‘Baby what a big surprise’ werd een top drie hit.  In 1981 nam Peter Cetera zijn eerste soloalbum op, maar zijn platenmaatschappij wilde het niet promoten, uit angst dat hij Chicago zou verlaten. Cetera bleef tot 1985 bij de band, maar koos daarna voor een solocarrière.

In Nederland wist hij met slechts één solo nummer de Nederlandse Top Veertig te behalen: ‘Glory Of Love’ (1986). Dit nummer maakte ook onderdeel uit van de succesvolle soundtrack van The Karate Kid 2, een film uit 1986.  In 1987 produceerde hij het album ‘I Stand Alone’ van Agnetha Faltskog. In Amerika werd zijn single ‘After All’, een duet met Cher, een grote hit, zo niet in Nederland. Maar ons land maakte dat goed in 1997. Cetera maakte toen met de groep Az Yet een remake van ‘Hard to say I`m sorry’. Peter schreef dit nummer voor Chicago in 1982 en het werd in deze versie slechts een kleine hit. (nummer 22) De versie met Az Yet bereikte echter de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Zijn laatste solo plaat maakte Cetera in 2004: ‘You just gotta love Christmas’.

 
Translate »
Share This