• Twitter
  • Facebook

Credits: Jim-Summaria-Wikipedia

Vandaag viert Pete Townsend zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd! De Engelse rockgitarist, -zanger, -songwriter en -componist is vooral bekend als gitarist en belangrijkste songwriter van de Britse rockband The Who. De carrière van Pete Townshend met The Who beslaat een periode van meer dan veertig jaar, waarin deze uitgroeide tot één van de grootste en invloedrijkste rockbands ter wereld. Townshend schreef in zijn rol als primaire songwriter meer dan honderd nummers voor de elf studioalbums die The Who maakte, bijvoorbeeld de grootste delen van de rockopera’s ‘Tommy’ en ‘Quadrophenia’ en tientallen nummers die verschenen op singles. Zo schreef Townsend het legendarische ‘My Generation’ (1965).

Hoe begon het allemaal? In 1961 werd in Londen de band The Detours opgericht door Roger Daltrey. In 1962 leerde hij John Entwistle kennen, die indertijd met Pete Townshend in een andere band, genaamd The Confederates, speelde. Toen de drie elkaar voor het eerst ontmoetten, was Daltrey leadgitarist bij The Detours. Daltrey nam het initiatief en vroeg de twee om bij de band te komen. The Detours hadden nu Townshend als slaggitarist, Entwistle als bassist en Doug Sandom als drummer. Zanger Colin Dawson werd afgezet, waarna Daltrey zich hierop kon gaan concentreren en Townshend de leadgitaar in de hand nam. Later ontdekten de bandleden dat er al een andere band met de naam The Detours bestond, waarop zij hun naam veranderden in The Who: Maximum R & B of kortweg: The Who.

In 1965 werd ‘Anyway, anyhow, anywhere’ hun eerste hit in de Veronica Top Veertig. Nog een bescheiden succes, maar dat veranderde bij de opvolger ‘My Generation’, dat een vette top tien hit werd. In totaal scoort The Who met 21 hits in de Nederlandse Top Veertig, waarbij naast ‘My Generation’ ook ‘Substitute’ en ‘See me, feel me’ tot de grootste gerekend mogen worden.

Behalve in zijn rol als leadgitarist van The Who, is Pete Townshend ook actief geweest als solomuzikant, maar was hiermee minder succesvol. In 1972 kwam zijn eerste solo plaat ‘Who came first’ uit. In 2001 was ‘Scoop3’ zijn laatste studioalbum. Het meest recente album van The Who is ‘Endless wire’ (2006).

 
Translate »
Share This