Vandaag viert Paul Young zijn 66e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij werd geboren in het Britse Luton. Als klein jochie raakt hij geïnteresseerd in muziek en leert gitaar en piano te spelen. Daarnaast krijgt hij spraakles, want stotteren zit hem dwars. Na zijn schooltijd ging Paul Young werken bij de Britse autofabrikant Vauxhall. In zijn vrije tijd speelde hij in bandjes. Met de band Streetband scoorde hij in 1978 met Toast en als lid van de groep Q-Tips in 1980 met S.Y.S.Q.L.M.  In 1982 kiest hij dan voor een solocarrière. De eerste single wordt aanvankelijk geen hit: ‘Love of the common people’. Maar een jaar later behaald Paul een hitparade notering met ‘Wherever I lay my hat’. Hij valt op met zijn warme soulstem.

Het nummer was een cover van Marvin Gaye uit 1962. Het was het b-kantje van Marvin’s hit ‘Too busy thinking ‘bout my baby’. In Engeland bereikte de slow versie van Paul Young zomaar de eerste plaats. Het succes verraste Paul: “Voor mezelf had ik niet het gevoel dat wat ik deed veel verschilde van The Q-Tips. Maar opeens ging iedereen helemaal uit z’n dak. Het raarste vond ik wel dat er foto’s opdoken waar ik niks van wist. En mensen die ik nog nooit had ontmoet schreven boeken over me. Het meest bizarre was nog wel dat in een boek stond dat de Engelse radio-presentator Jimmy Young mijn vader was. Belachelijk!”

De opvolger, ‘Come back and stay’ werd wereldwijd succesvol. Intussen bracht Paul Young ook zijn debuut album uit. ‘No parlez’ werd in Nederland bekroond met platina. “Love of the common people’ kreeg nu een re-release en bereikte ditmaal de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig. Paul was één van de vele Britse artiesten die een aandeel leverde voor de benefiet single ‘Do they know it’s christmas time ‘ van Band Aid.  Ook met zijn tweede album, ‘The secret of association’, was de Britse muzikant succesvol en leverde hits op als ‘Everything must change’ en ‘Everytime you go away’.

Na 1986 nam de populariteit van Young enigszins af. In 1991 scoorde hij wel nog een wereldhit met ‘Senza una donna’, een duet met de Italiaanse zanger Zucchero.  Een verzamelalbum met daarop al zijn hits werd in Nederland met platina bekroond. Hierna bracht Young zonder veel succes nog enkele studioalbums uit. In 1993 formeerde hij de tex-mex-groep Los Pacaminos. Naarmate de jaren vorderden werd hij, mogelijk mede door de vele liveoptredens, steeds vaker geplaagd door stemproblemen. ‘Rock Swings – On The Wild Side of Swing’ brengt Paul uit in 2006. Deze plaat bevat oude nummers in een nieuw jasje. Zo covert hij onder meer nummers van Metallica, Lou Reed en Bruce Springsteen.

 
Translate »
Share This