Vandaag viert Paul Stanley zijn 70e verjaardag. Gefeliciteerd! De rockmuzikant ken je als de zanger, gitarist en co-frontman van de Amerikaanse rockband KISS. Zijn alter ego in de band is ‘The Starchild’.  Paul richtte eind jaren 60, begin jaren 70 samen met Gene Simmons de rockband Wicked Lester op. Zij namen één album op, maar deze werd toen niet uitgebracht. (Dat gebeurde pas in 2002)  Nadat deze band ter ziele ging, richtte hij samen met Simmons een nieuwe band op:  KISS (1972) Ze hadden de behoefte om iets compleet anders te willen doen. Dit moest ‘de band die ze altijd al hadden willen zien, maar nooit te zien kregen’ worden.

Andere leden van de shockrock band werden Peter Criscoula (Peter Criss, drummer) en Paul Frehley (Ace Frehley, gitaar). Hoe ze aan hun naam kwamen? Peter had vertelt, dat hij al eens in een band had gespeeld die Lipps heette. Kort en krachtig en heel herkenbaar. Daarop zei Paul Stanley: “Wat dacht je van Kiss”? Ace had de logo al helemaal voor zich: de dubbele s als bliksemschichten in de naam. In Duitsland en een aantal andere landen werd dat logo anders uitgevoerd omdat het gelijkenis vertoonde met de Nazi SS.

In 1973 speelt de band voor het eerst op het podium , maar is dan nog nauwelijks geschminkt. Later worden die wit-zwarte tekeningen op hun gezichten hét handelskenmerk van het viertal. “Een uiterst nauwkeurig werkje”, aldus Paul Stanley. “Ik weet nog dat ik me talloze keren verblindde met mijn zwarte oogmake-up. In het begin was het een crème op basis van zinkoxide, die je in de drogisterij kon kopen. We hadden nog geen idee wat we deden en de zinkoxide leek toen beter dan jezelf inspuiten met witte verf”.

Pas bij het zevende studioalbum ‘Dynasty’, scoorde KISS in Nederland in de album hitlijst. Deze plaat was, op aandringen van producer Vini Poncia, commercieel toegankelijker. Het werkte! Ook in de Nederlandse Top Veertig, want de single ‘I was made for loving you’ was hier o.a. op te vinden. Deze track werd een nummer 1 hit. Daarna volgden meer hits, zoals ‘Sure know something’ en ‘Magic touch’.

Nadat hun populariteit tanende was, kwam Paul met het idee, om hun handelsmerk, de maskers, af te leggen. Het zorgde voor een opleving in de populariteit. Paul bracht in de loop der tijd ook enkele solo albums uit, zoals ‘One live kiss’ (2008) In die tijd waren zijn beide heupen al vervangen. . . . Ondanks gezondheidsklachten maakt Paul met KISS nog steeds muziek.  Hun laatste plaat die de album lijst haalde, was ‘Monster’. (2012)

 
Translate »
Share This