• Twitter
  • Facebook

Credits: Matthew-Straubmuller

Vandaag blaast Paul Simon 82 kaarsjes uit. Gefeliciteerd! Dat vieren we graag even mee met een aantal mooie muzikale momenten uit zijn leven. Al op jonge leeftijd, begon Paul met het zingen van liedjes van onder andere de Everly Brothers. Dat deed hij samen met Art Garfunkel, die hij toen al kende van school. Ze richtten samen een bandje op en begonnen met kleine optredens. Ze noemden zich eerst Tom & Jerry en kregen onder die naam ook hun eerste opnamecontract. “Hey Schoolgirl” was een nummer dat ze zelf geschreven hadden. Het succes bleef echter uit.

Paul & Art kozen vervolgens ieder hun eigen weg, maar in 1963 komt het tweetal toch weer bij elkaar. Vier jaar kwam hun carrière in een stroomversnelling, toen hun muziek gebruikt werd voor de film The Graduate. Regisseur Mike Nichols stond er op dat Simon & Garfunkel de muziek voor de film zou maken. Producer Lawrence Turman sloot een contract met Paul Simon voor drie liedjes voor de film. Simon had echter weinig tijd. Hij was constant op tournee met Art Garfunkel en toen de film bijna klaar was, had hij nog maar één liedje geschreven. Twee nummers die Simon eerder had aangedragen, ‘Punky’s Dilemma’ en ‘A Hazy Shade of Winter’, waren door Nichols afgewezen. Nichols smeekte Simon om een extra liedje voor de film. Om Nichols tegemoet te komen speelde Simon een liedje dat hem de laatste week door het hoofd speelde. Het liedje had de werktitel Mrs. Roosevelt en ging over Eleanor Roosevelt. Simon mompelde iets over Joe DiMaggio en hoorde Nichols plotseling roepen dat hij de titel moest veranderen in ‘Mrs. Robinson’.  De rest is geschiedenis!

Met hun easy listening en mild maatschappijkritische nummers scoorden ze grote top hits in de Veronica Top 40, zoals “The Sound of Silence”, “Homeward Bound”, “Mrs. Robinson”, “The Boxer”, “Bridge Over Troubled Water”, “Cecilia” en hun nummer 1 hit “El Condor Pasa”.  In 1970 is het echter voorbij en gaan Simon & Garfunkel uit elkaar. Paul begint dan vrijwel onmiddellijk aan de opnames van zijn album “Paul Simon”, dat de Top 40 hits “Mother And Child Reunion” en “Me And Julio Down By The Schoolyard” opleverde. Zijn meest succesvolle LP werd “Graceland” uit 1986, een album geïnspireerd door Zuid-Afrikaanse muziek. De singel “You Can Call Me Al” komt van deze plaat en is zijn grootste hit in de Nederlandse Top 40.

In het begin van 2018 kondigde Simon aan zijn fans aan, dat hij op zou houden als artiest. Tegelijk maakte hij zijn afscheidstournee bekend die op 16 mei van dat jaar begon in het Canadese Vancouver. Na onder meer twee concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam op 7 en 8 juli sloot hij de Homeward Bound Farewell Tour af in Flushing Meadows Corona Park in New York, op 22 september 2018.  Diezelfde maand kwam zijn veertiende en laatste solo-album uit, ‘In the Blue Light’, waarop hij nieuwe versies liet horen van eerder opgenomen nummers, die volgens hem onderbelicht waren gebleven in zijn oeuvre.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This