• Twitter
  • Facebook

Creditis: Chrysalis Records

Op 18 mei, maar dan in 1985, komt Paul Hardcastle met ‘19’ binnen in de Nederlandse Top Veertig.  Hij schreef deze bijzondere track met William Coutourie, Jonas McCord en Mike Oldfield. Paul begon begin jaren tachtig als lid van de dance-groep Direct Drive and First Light, voordat hij een solo carrière startte. In 1985 scoorde hij in vrijwel heel Europa, waaronder Engeland, Duitsland en Nederland een nummer-1-hit met de single ‘19’, waarin samples verwerkt waren van een televisiedocumentaire over veteranen uit de Vietnamoorlog die leden aan het posttraumatische stressstoornis. Zelfs in Amerika werd het nummer, met kritiek op de oorlog, een grote hit. ‘19’ werd Steunplaat in de Avondspits van Frits Spits.

‘19’ refereert aan de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnamoorlog. Deze lag namelijk lager dan bij de Tweede Wereldoorlog, daar waren de soldaten gemiddeld 26 jaar oud. Veel heeft Paul niet zoveel verdient aan de single als je zou verwachten, gezien de indrukwekkende chart posities.  Het geld ging vooral naar de twee documentaire makers William Coutourie en Jonas Mc Cord. Zij schreven de oorspronkelijke tekst, die in het nummer werd gebruikt.

In 2015 bracht Hardcastle een liefdadigheidsversie van ‘19’ uit voor de organisatie Talking2Minds, die geld inzamelt voor militairen, die lijden aan een posttraumatische stressstoornis en gevolge van een oorlogstrauma.

 
Translate »
Share This