Op 24 november 1973 debuteert Paul Anka in de Daverende Dertig met ‘Flashback’. Sinds 1990 Amerikaan, maar geboren als Canadees. Toen hij op de middelbare school zat, richtte hij met twee vrienden het trio The Bobby Soxers op. Al op zijn 14e bracht Paul zijn eerste plaatje uit: ‘I confess’. Geen hit, maar lang duren zou het niet meer. Want ruim één jaar later werd ‘Diana’ (1957) zijn eerste succes. Wat heet: een mega succes, want het liedje belandde op nummer 1 in Amerika!

En dat allemaal dankzij z`n oom, die hem 100 dollar had gegeven. Met dat geld stapte Paul af op Don Costa, de baas van de ABC-studio’s, die hem voor dat geld de kans gaf om ‘Diana’ op te nemen.  Uiteindelijk ging de single negen miljoen keer over de toonbank. Paul Anka`s naam werd een begrip: hij was uitgegroeid tot tieneridool. Vele hits volgden, zoals ‘Put your head on my shoulder’ (1959), ‘Dance on little girl’(1961) en ‘A steel guitar and a glass of wine’.

Anka schreef ook hits voor anderen: ‘It doesn’t matter anymore’ voor Buddy Holly, ‘She’s a lady’ voor Tom Jones en de tekst van ‘My way’ (op de melodie van Comme d’habitude van Jacques Revaux) voor zijn goede vriend Frank Sinatra. Hij begon ook te acteren. Een van zijn bekendste films is The longest day uit 1962 , waarvoor hij ook de titelsong schreef. In 1973 was ‘Flashback’ één van zijn laatste hits. Het nummer bereikte de 24e plaats in de Daverende Dertig en werd o.a. gecoverd door 5th Dimension en Cher.

 
Translate »
Share This