• Twitter
  • Facebook

Credits: Philips

Terug naar 6 juli, maar dan in 1974! Op deze dag kwam ‘The night Chicago died’ van Paper Lace binnen in de Veronica Top 40. Een week eerder was het nummer tot Alarmschijf verkozen. Het liedje met de opvallende intro werd geschreven door Peter Callander en Mitch Murray. Zij schreven o.a. ook voor Manfred Mann en The Hollies. De singel ‘The night Chicago died’  was geplukt van de LP ‘And other bits of material’. 

Het nummer van Paper Lace ging over een vuurgevecht tussen de politie van Chicago en gangsters die banden hadden met Al Capone. Songwriter Mitch Murray vertelt: “Mijn schrijfpartner, Peter Callander, en ik zijn allebei Brits en het is waar dat we nog nooit in Chicago waren geweest op het moment dat we het nummer schreven – veel andere delen van de VS, maar Chicago niet.  Opgegroeid met een het zien van veel Amerikaanse gangsterfilms, betekende de term ‘East Side’ meestal de zelfkant van een stad.” 

De band Paper Lace werd opgericht in 1969 in Nottingham. Een jaartje later meldde de groep zich voor het populaire muziekprogramma Opportunity Knocks, maar het duurde tot 1973 voordat ze konden deelnemen. Ze wonnen! Hun eerste succes was ‘Billy, Don’t Be a Hero’, dat in het voorjaar van 1973 de toppositie van de Britse hitparade bereikte en daar drie weken bleef staan. De song werd geschreven door hetzelfde songwriter-duo, Peter & Mitch. In Nederland kreeg het nummer weliswaar veel airplay, maar bleef het steken in de Tipparade.

Maar met ‘The Night Chicago Died ‘ had Paper Lace nog meer succes: De singel bereikte zowel in Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland de eerste plaats. ‘The night Chicago died’ deed het hier heel goed: het bereikte de 2e plaats in de Veronica Top 40.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This