Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, die met de Avondspits een van de meest populaire radioprogramma’s maakte op de Nederlandse radio.  Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 20 mei 1985 viel de keuze van Frits Spits op Orchestral Manouvres In The Dark (OMD) met ‘So in love’. Deze song werd geschreven door de 2 grote mannen binnen OMD: Andy McCluskey & Paul Humphreys én Stephen Hague. Het was de eerste single van hun album ‘Crush’, maar tevens het laatst geschreven nummer voor die plaat.

Orchestral Manoeuvres in the Dark werd in 1978 opgericht door Andy McCluskey en Paul Humphreys. Het tweetal uit Liverpool speelde al jaren samen in talloze obscure bandjes (met illustere namen als VCL XI, Hitlerz Underpantz en The Id) en allebei waren ze gefascineerd door de elektronische muziek van onder andere Kraftwerk en Tangerine Dream. Het duo tekende in 1978 een contract met het eigenzinnige Engelse Factory-label en bracht midden 1978 hun eerste single “Electricity” uit. De single werd een culthit en de twee lijfden Malcolm Holmes (die de drummachine moest vervangen) en keyboardspeler Dave Hughes in.

De opvolger ‘Messages’ haalde een notering in de Tipparade. Maar de samenstellers van de Nederlandse Top Veertig hadden allen een blackout, toen de daarop volgende single, ‘Enola gay’ , niet eens de Tipparade wist te halen.  In veel Europese landen een grote top 10-hit met “Enola Gay”, een nummer over de bommenwerper Enola Gay die op 6 augustus 1945 de atoombom op Hiroshima wierp. In een aantal landen werd deze single zelfs een nummer één hit.

In Nederland werd ‘Souvenir (1981) de eerste hit van OMD. De allergrootste hit voor de groep volgde een jaar later: Maid of Orleans’(The Waltz Joan Of Arc), die de eerste plaats bereikte.  Ook ‘So in love’ werd een grote hit. Het nummer bereikte de 7e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This