Op 7 november 1981 komt ‘Souvenir’ van Orchestral Manouvres in the Dark binnen in de Nederlandse Top Veertig. Het nummer werd geschreven door Paul Humphreys en Martin Cooper. ‘Souvenir’ stond op de LP ‘Architecture & Morality’. Het schrijven van ‘Souvenir’ verliep moeizaam en de groep kwam aanvankelijk in de verleiding om het maar op te geven. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het nummer de titel ‘The choir song’ zou dragen.

Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) werd in 1978 opgericht door Andy McCluskey en Paul Humphreys. Het tweetal uit Liverpool speelde al jaren samen in talloze obscure bandjes (met illustere namen als VCL XI, Hitlerz Underpantz en The Id) en allebei waren ze gefascineerd door de elektronische muziek van onder andere Kraftwerk en Tangerine Dream. Het duo tekende in 1978 een contract met het eigenzinnige Engelse Factory-label en bracht midden 1978 hun eerste single “Electricity” uit. De single werd een culthit en de twee lijfden Malcolm Holmes (die de drummachine moest vervangen) en keyboardspeler Dave Hughes in.

Met ‘Messages’ (1980) wist OMD een notering te bemachtigen in de Tipparade, al lukte dat niet met ‘Enola gay. Na ‘Messages’ behaalde ook ‘Souvenir’ de Tipparade, en ditmaal ook een notering in de Nederlandse Top Veertig.  OMD’s derde LP ‘Architecture & Morality’ leverde ook de nummer 1 hit ‘Maid of Orleans’ op. Zo succesvol was ‘Souvenir’ echter niet.  Deze eerste OMD hit bereikte de 29e plaats in de Nederlandse Top Veertig. In Engeland behaalde ‘Souvenir’ en top 3 notering.

 
Translate »
Share This