Deze triphopact komt, toevallig of niet, net als Massive Attack en Tricky uit het Britse Bristol: Portishead. Met hun single ‘Glorybox’ braken ze door in de Nederlandse Top Veertig. Het nummer was afkomstig van de LP ‘Dummy’. In het nummer zijn de bas en strijkers gesampled uit ‘Ike’s rap II’ van Isaac Hayes. Deze songwriter, die nummers voor o.a. Sam & Dave zoals ‘Soul man’, had in Nederland in 1971 een hit met ‘Theme from Shaft’.  Ook de baslijn van het Wallace Collection-nummer “Daydream” is gesampled.

De videoclip van “Glory Box” speelt zich af in de jaren ’50 van de twintigste eeuw. Leadzangeres Beth Gibbons speelt een jazzzangeres in een club, waar een aantal kantoormedewerkers haar optreden bijwonen. Tussen enkele personages ontstaat seksuele spanning. Met uitzondering van de bandleden verschijnen alle acteurs als travestiet.

‘Glory Box’ is onder anderen gebruikt in de films Stealing Beauty, Chacun cherche son chat, The Craft, Lord of War en Wild en in afleveringen van de televisieseries CSI: Crime Scene Investigation, Daria, Rescue Me, Numb3rs en American Horror Story. Ook komt het voor in een commercial van Levi’s.  Alessia Cara sampelde het nummer in 2015 in haar debuutsingle ‘Here’.

 
Translate »
Share This