Nou ben ik nooit zo enthousiast geweest over de sound van de nineties, maar Electronic geldt als één van de gunstige uitzonderingen.  De groep ontstond toen Bernard Sumner in 1987 aan het einde van New Orders tournee door Amerika Johnny Marr vroeg om gitaar te spelen op zijn geplande solo-album. Dit leidde tot het idee voor het oprichten van een band: Electronic. De eerste uitgave van Electronic was de single ‘Getting away with it’, die eind 1989 werd uitgebracht. Hierop is ook Pet Shop Boys-zanger Neil Tennant te horen, die het nummer mede schreef en achtergrondzang verzorgt.

De opnamen voor het eerste album, simpelweg getiteld Electronic, vonden plaats in 1990. Voordat Electronic in het voorjaar van 1991 werd uitgebracht, verscheen nog de single ‘Get the Message’, dat vooral succesvol was in Engeland en Amerika. Het album ‘Electronic’ werd goed ontvangen en meer dan een miljoen exemplaren gingen over de toonbank. De combinatie van de melancholische stem van Sumner, de synthesizers en de gitaar van Marr bleek goed te werken. Overigens leverden Neil Tennant en Chris Lowe ook een bijdrage aan ‘Electronic’.

In 1992 verscheen de single ‘Disappointed’, die niet van een album afkomstig was. Dat was wederom het resultaat van een samenwerking met Neil Tennant, die deze keer de complete vocalen voor zijn rekening nam. Helaas: ‘Disappointed’ van Electronic strandde teleurstellend in de Tipparade.

 
Translate »
Share This