Vandaag viert Oleta Adams haar 69e verjaardag. Gefeliciteerd! Adams werd geboren als dochter van een predikant en is opgegroeid met gospelmuziek.  Het zal je dus niet verwonderlijk in de oren klinken, dat Oleta haar muzikale carrière is gestart in een kerkkoor. De stap naar een eigen carrière in de muziek verliep aanvankelijk moeizaam. De muziekindustrie had in eerste instantie maar weinig interesse in de zangeres. Haar eerste demo’s werden in de seventies amper serieus genomen, omdat er vooral behoefte was aan disco-muziek. Ze leert zo echter wel John Cushon kennen, met wie ze later zou trouwen. (1994)

Adams begon haar zangcarrière begin jaren 80 daarom met twee zelf gefinancierde albums,. Helaas waren deze weinig succesvol. Het geluk lachte haar echter toe, toen ze in 1985 werd ontdekt door Roland Orzabal en Curt Smith van Tears for Fears tijdens een optreden in een bar in Kansas, die haar uitnodigden om samen met hen te zingen als derde bandlid.

In 1989 verscheen het Tears For Fears album ‘The Seeds of Love’. Naast de titelsong werd met name ook de single ‘Woman in chains’ , mede gezongen door Oleta Adams met Phil Collins op de drums, een hit.  In 1990 is Adams begonnen aan een solocarrière geholpen door haar collega’s van Tears for Fears die de productie verzorgden. Haar derde album ‘Circle of One’ werd ditmaal bijzonder goed ontvangen. De nummers ‘Rhythm Of Life’ en ‘Get Here’ worden hits in Nederland.  In Engeland wordt ‘Get Here’, een cover van het nummer van Brenda Russell, een nummer 1-hit en krijgt een nominatie voor een Grammy Award.

Ook haar album ‘Evolution’ is succesvol. Zo worden ‘I Just Had To Hear Your Voice’ en ‘Window Of Hope’ hits in ons land. Met haar album ‘Moving On’ (1995) is Adams meer de richting van rhythm-and-blues opgegaan. Van deze plaat wordt ‘Never knew love’ haar laatste hit tot dusver in Nederland.

 
Translate »
Share This