Vandaag viert Norman Cook zijn 56e jarig. De Britse muzikant is beter bekend als Fat Boy Slim. Zijn stijl staat bekend als “big beat”, een combinatie van techno, rock, en rhythm-and-blues. Hij studeerde Engels, politiek en sociologie, en het was in die tijd steeds vaker te vinden als DJ in de clubs van Brighton. In 1985 belde Paul Heaton hem met de vraag of hij de bassist in zijn band The Housemartins kon vervangen. Dat leverde de hit ‘Happy Hour’ op en een Britse nummer 1 met ‘Caravan of Love’ in 1986. In 1988 viel de band uit elkaar.

Daarop vormde Cook de groep Beats International, met o.a. Linda Layton en rapper MC Wildski. Hun eerste album, Let them eat Bingo leverde de succesvolle single ‘Dub be good to me’ op. Ook het volgende muzikale experiment was een succes: Freak Power. Met hoornspeler en zanger Ashley Slater. Het duo scoorde een Top 40 hit met ‘Turn on Tune in Cop Out’. Het nummer werd gebruikt door Levi’s-jeans in een reclamecampagne van miljoenen dollars.

In 1996 bracht hij samen met Ashley Salter het tweede Freakpower-album uit (‘Everything for everybody’) later dat jaar adopteerde hij het alter ego Fatboy Slim. Het album Better Living Through Chemistry bleek de grote doorbraak te zijn. In 1998 maakte hij enkele hits met remixen. Dit werden ‘Brimful of Asha’ van Cornershop en ‘Body Movin’ van de Beastie Boys. Sindsdien vragen grote namen als Madonna en U2 Norman voor hen te produceren.
Vanaf 1998 scoorde Cook als Fat Boy Slim een aantal vette hits, waaronder ‘The Rockafeller Skank’ en ‘Praise You’. Zijn allergrootste hit werd ‘Eat sleep rave repeat’.

 

 

 
Translate »
Share This