• Twitter
  • Facebook

Credits: AVRO, Top Pop, Beeld en Geluid

Vandaag viert Neville John “Noddy” Holder zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij was beter bekend als de frontman van Slade. Met Jim Lea schreef Holder de hits die de band in de jaren zeventig en tachtig had. Holder was de zoon van een glazenwasser en maakte met schoolvrienden vanaf zijn 13e jaar muziek. De eerste serieuze band waar hij in speelde, was Ambrose Slade (1969), dat vanaf 1970 kortweg Slade werd. Onder die naam ging Noddy met de groep muziek spelen die een combinatie was van blues en hardrock.

Met een cover van Bobby Marchans ‘Get Down And Get With It’ wordt de debuutsingle gelijk een top tien hit in de Veronica Top Veertig. In geen enkel ander land liep deze single zo goed als bij ons. Maar daarna ging heel Europa (en ver daarbuiten) plat voor de sound van Slade.  De opvolger ‘Coz I Luv You’ wordt in de winter van 1971 hier een nummer2 hit en in Engeland bekroond met goud.

Frontman Noddy Holder, gitarist Dave Hill, bassist Jim Lea en drummer Don Powell zijn ware exponenten van de glitterrock. Vele hits volgens, zoals ‘Look Wot You Dun’, ‘Gudbuy ‘T Jane en ‘Cum On Feel The Noize’. Tien singles van Slade bereiken in Nederland de top tien. Achteraf blijkt ‘Merry Christmas Everybody’ uit 1973 hun grootste hit te worden, simpelweg omdat de kerstklassieker elk jaar weer opduikt in de Spotify en iTunes charts. In 1975 probeert Slade door te breken in Amerika, maar tevergeefs. Wel had Slade grote invloed op de Amerikaanse band Kiss. In 1999 publiceerde Holder zijn autobiografie Who’s Crazee Now. Een jaar later werd hij benoemd tot Lid in de Orde van het Britse Rijk vanwege zijn verdiensten in de muziek.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This