Vandaag viert Nile Rodgers zijn 70e verjaardag. Gefeliciteerd! Behalve componist, gitarist en producer is Nile de oprichter van de Amerikaanse disco/funk band Chic (1976). Eind jaren zestig begon zijn carrière in de Sesame Street-band.  In 1970 ontmoette hij tijdens een grote tournee bassist Bernard Edwards. Het klikt en samen vormden ze de band The Boiz, later bekend onder de naam the Big Apple Band. Daarna formeerden ze samen de groep Chic. Luci Martin en Alfa Anderson worden aangetrokken als zangeressen van Chic.

De eerste single ‘Dance dance dance’ (Yowsah Yowsah Yowsah) was in 1977 nog een bescheiden hitje in Nederland, maar dat veranderde in 1979 met de opvolger ‘Le freak’. Deze disco track stond op het tweede album, ‘C’est Chic’. Dit nummer bereikte de 2e plaats van de Nederlandse Top Veertig. Het werd een wereldhit. Daarna volgden o.a. ‘I want your love’ en ‘Good times’. In deze periode was hij ook medeverantwoordelijk voor o.a. ‘We Are Family’ van Sister Sledge.

In de jaren 1980 was Rodgers ook als producer actief. Zo bezorgde hij de Franse zangeres Sheila een wereldhit met het nummer ‘Spacer’ en was de producent onder andere van David Bowie’s zeer succesvolle album ‘Let’s Dance’ (1983), Madonna’s doorbraakalbum ‘Like a Virgin’ (1984) en het album ‘Notorious’ van Duran Duran. In 1996 werd Rodgers door Billboard Magazine geëerd als Top Producer in the World.

In de Zeroes maakt Nile Rodgers een aantal soundtracks voor films en games en hij werkt samen met populaire artiesten. Zo werkte hij mee aan het Daft Punk-album ‘Random Access Memories’ uit 2013. Zo hoor je Nile in dé zomerhit van 2013 ‘Get Lucky’. Daarmee zet hij zichzelf weer helemaal op de kaart. Daarna werkte Rodgers ook samen met o.a. Duran Duran, George Michael en Christina Aguilera.

 
Translate »
Share This