• Twitter
  • Facebook
Credits: Nikolaj Georgiew, Sony BMG , Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14.00-17.00). Op Rivierenland Radio zullen Erik Beks, Dick Westerdijk en Kees Veerman voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12.00 en 14.00 en 17.00 en 23.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

Op 24 april 1982 vond de 27e editie plaats van het Eurovisie Songfestival. Ditmaal vanuit het Engelse Harrogate, nadat Bucks Fizz een jaar eerder won met het catchy ‘Making Your Mind Up’. Het werd een bestseller en bereikte in Nederland de 1e plaats van de Nederlandse Top Veertig. Maar de winnares van 1982 deed niet onder voor dit succes! Voor het eerst in de geschiedenis wint Duitsland met de dan pas 17-jarige Nicole, die met haar gitaar en een vredesliedje alle concurrenten ver achter zich liet. Het nummer bereikte in veel Europese landen, waaronder Nederland, de 1e plaats.

‘Ein Bisschen Frieden’ was geschreven door Ralph Siegel, die al eerder enkele pogingen deed en na Nicole`s overwinning werd aangemoedigd nog decennia lang te schrijven voor het Songfestival. Het lied kwam op het moment, dat de Falkland oorlog woedde en de gevolgen van het NAVO dubbelbesluit, met de plaatsing van kruisraketten als reactie op Rusland, dat SS-20-raketten had gestationeerd. Nicole nam als 18e en laatste land deel aan een verder matig veld. Frankrijk ontbrak. Nederland eindigde teleurstellend op nummer 16 met ‘Jij En Ik’ van Bill van Dijk.

 
Translate »
Share This