• Twitter
  • Facebook
Credits: Capitol Records.

Vandaag viert Nick Mason zijn 79e verjaardag. Gefeliciteerd!  Hij is bekend geworden als drummer en sporadisch componist van de band Pink Floyd. Maar de nummers die hij (mee)schreef, behoren wel tot de mooiste:  ‘Echoes’, ‘One of these days’ en ‘Time’. Mason is ook het enige bandlid die te horen is op alle Pink Floyd albums.  Hij is dan ook de enige die sinds de oprichting in 1965 altijd deel heeft uitgemaakt van de band.  Mason studeerde aan de Regent Street Polytechnic, waar hij kennis maakte met Roger Waters, Syd Barrett, Bob Klose en Rick Wright. In 1964 richtten ze de band Sigma 6 op, waaruit later Pink Floyd ontstond.

De groep brak door met nummers als ‘Arnold Layne’ en ‘See Emily Play’.  Het album ‘Dark Side Of the Moon’ met o.a. het nummer ‘Money’ bezorgde Pink Floyd de supersterrenstatus. Tegen wil en dank, dat wel. Hun twijfels ten aanzien van hun verworven status kwam tot uitdrukking op het sombere ‘Wish You Were Here’ en het kritische ‘Animals’. De concerten van Pink Floyd waren intussen uitgegroeid tot ware spektakels van licht, geluid en decors. Daardoor werd de boodschap van hun muziek overschaduwd. Dit vormde de basis voor ‘The Wall’.(1979) 

Intussen heeft Pink Floyd wereldwijd meer dan 250 miljoen albums verkocht.  Buiten Pink Floyd is Mason een fervent autocoureur, zo reed hij mee in de 24 uur van Le Mans.  Ook is hij in het bezit van een brevet voor (helikopter-)piloot.  In 2004 publiceerde de muzikale avonturier een boek over zijn leven als lid van Pink Floyd:  Inside Out.  In 2012 bracht Nick Mason samen met Ed Sheeran op de slotceremonie van de Olympische Spelen het nummer ‘Wish You Were Here’  ten gehore. ‘The endless river’ is het laatste (met goud en platina bekroonde)  studioalbum van Pink Floyd. (2014)

 
Translate »
Share This