• Twitter
  • Facebook

Credits: Alasdair-McLellan

Vandaag viert Neil Tennant zijn 70e verjaardag.  Gefeliciteerd! Samen met Chris Lowe vormt hij de Pet Shop Boys. Het duo ontmoette elkaar bij toeval in 1981 in een elektronica-zaak in Londen, waar Neil een kabel voor zijn pas gekochte synthesizer zocht. Het kostte de verkoper ruim een kwartier om de betreffende kabel te vinden. Zo raakten Neil en Chris, die op dat moment binnenkwam, aan de praat. Tijdens de ontmoetingen erna bleek het muzikaal gezien te klikken en ontstond het eerste nummer (‘Jealousy’). Het duo vernoemde zichzelf naar vrienden die boven een dierenwinkel woonden, bekend als de ‘Pet Shop Boys’.

In 1985 ontmoetten Neil en Chris manager Tom Watkins, die hen een platencontract bezorgde bij het Parlophone-label van EMI. Neil nam ontslag als muziekjournalist bij Smash Hits, om zich volledig op hun carrière te kunnen storten. De singel ‘Opportunities’ kwam als eerste uit, maar haalde de Britse  Top 100 niet. In november 1985 volgde een nieuwe, door Stephen Hague geproduceerde, versie van ‘West End girls’, die in 1986 een nummer 1-hit werd in onder meer Engeland en Amerika. Het duo nam met Hague ook hun debuutalbum ‘Please’ op. Het leverde de singels ‘Love comes quickly’ en het fenomenale ‘Suburbia’ op.

Andere grote hits in de Nederlandse Top 40 waren o.a. ‘It’s a sin’, ‘Always On My Mind’, ‘Go West’, en ‘What have I done to deserve this’, wat de comeback betekende voor Dusty Springfield. Tennant werkte o.a. ook met de band Electronic. Samen met Lowe schreef hij de track ‘The patience of a Saint’. Ook zong Tennant mee op de Electronic hits ‘Getting away with it’ en ‘Disappointed’. Pet Shop Boys scoorden in 2022 in de Hitzound 40 met ‘Purple zone’, een samenwerking met Soft Cell. Dit voorjaar kwam hun 15e studioalbum uit: ‘Nonetheless’. Van dit album scoort de track ‘A new bohemia’ hoog in de nieuwe Hitzound 40. Vorige maand gaven Neil en Chris nog een uitverkocht concert in AFAS Live. Momenteel staat Pet Shop Boys genoteerd in de Revival 40 met de hit waar het allemaal mee begon: ‘West end girls’. Kortom: Pet Shop Boys are alive and kicking. . . .

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This