• Twitter
  • Facebook

Credits: Philips

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Bolland & Bolland met:

Bonnie st. Claire

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Bonnie st. Claire. Het was Peter Koelewijn, die de 17-jarige Bonnie ontdekte. Dat gebeurde bij toeval. Bonnie was zelf jong begonnen met gitaarspelen en zingen. Een verbroken kalverliefde leidde onder aanvoering van haar moeder tot haar eerste groepje The Topsy’s. Een feestje komend uit een familiebezoek aan Vlissingen in 1966 leidde tot een ontmoeting met Peter Koelewijn, die er een concert gaf en een zangeres zocht.

Hij bood haar een platencontract aan. Daar hoorde natuurlijk een professionele artiestennaam bij: Bonje Cornelia Swart wordt Bonnie St.Claire. Hoewel haar eerste singel “Tame Me Tiger” flopt, lachte het succes haar snel toe. In 1970 werd haar singel “I Won`t Stand Between Them” een dikke top tien hit in de Veronica Top 40 en groeide het nummer uit tot een classic.  Ook de opvolger “Manana Manana” (1972) verkocht uitstekend.

In datzelfde jaar stopte Bonnie echter met haar solo carrière en werd aangetrokken als frontvrouw van Unit Gloria. Daar ontmoette ze gitarist Albert Hol, met wie ze later zou trouwen. Met Unit Gloria scoorde Bonnie een aantal hits, waaronder “Clap Your Hands And Stamp Your Feet” (nummer 3 in de Veronica Top 40, 1972). Ook in het buitenland was de band succesvol, tot 1975.

Daarna gaat St.Claire opnieuw solo en stapte over naar Nederlandstalige nummers: samen met Don Mercedes scoorde ze een nummer 1 hit met “Rocky”, een vertaling van Frank Farian`s Duitse versie. Samen met Ron Brandsteder scoort de zangeres wederom een dikke hit met “Dokter Bernard”(1976). Tot in de jaren negentig blijft Bonnie in het Nederlands zingen. O.a. “Sla Je Arm Om Me Heen” (origineel van Agnetha Fältskog) is één van de grootste successen. In 1991 werd ‘Morgen is alles anders’ haar laatste grote hit. In 2011 verscheen Bonnie’s laatste singel ‘Anders’ met David van Dyck.

In de tussenliggende periode bleef Bonnie optreden, maar raakte aan de drank. Dat liep zo uit de hand dat er in 2008 een ernstige leverbeschadiging (cirrose) werd geconstateerd in het ziekenhuis. Na het stoppen met de drank in 2018 voelt de zangeres zich als herboren. “Alsof ik met zeventig een nieuw leven ben begonnen en zo is het natuurlijk ook. Een leven zonder drank: heerlijk!”  In 2021 verscheen de biografie van de zangeres: ‘Kwam een vrouw bij de slijterij’.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01CLAP YOUR HANDS ( & Unit Gloria)197212 wk. – 03
02I WON’T STAND BETWEEN THEM197014 wk. – 05
03PIERROT198011 wk. – 05
04WAIKIKI MAN (& Unit Gloria)197309 wk. – 04
05DOKTER BERNARD197608 wk. – 07

De meest gestreamde song van Bonnie st.Claire is ‘I won’t stand between them’ met zo’n 930.000 streams. Dat is zo’n 50.000 meer dan de nummer 2, te weten ‘Clap your hands and stamp your feet’ met Unit Gloria.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This