• Twitter
  • Facebook

Credits: Decca

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Bløf met:

Blue Diamonds

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Blue Diamonds. Het duo bestond uit Riem en Ruud de Wolff. De broers, van Nederlands-Indische afkomst, braken in 1960 door met de wereldwijde hit ‘Ramona’. De familie kwam in 1949 naar Nederland. Al in hun tienerjaren zongen Riem en Ruud in bandjes als The String Extase Boys en The Cool Cats. Aanvankelijk brachten ze covers van The Everly Brothers, waarvan hun debuutsingel ‘Till I kissed you’ een sprekend voorbeeld was. Zij mochten het nummer spelen in het TV programma Weekend-Show, gepresenteerd door Johnny Kraaykamp. Het werd meteen hun nationale doorbraak.

In 1960/ 1961 stond hun uitvoering van ‘Ramona’ maandenlang in de pré-Veronica Top 40 hitlijsten, maar ook in veel andere landen was het nummer een grote hit, zoals in Amerika. ‘Ramona’ was de titelsong van een stomme film uit 1928. Begin jaren zestig toerden de broers samen met Anneke Grönloh door Indonesië, terwijl in Nederland en andere Europese landen verschillende nummers de hitparade haalden. Voor Ramona ontvingen de broers een Edison uit handen van Wim Sonneveld, nadat er zeven miljoen exemplaren waren verkocht.

Bijzonder was, dat de coverversies van hits als (Till) I kissed you, Bye bye love, Let it be me en Cathy’s clown van The Blue Diamonds op de Nederlandse en Duitse markt veel eerder uitkwamen dan het origineel; mensen waren vervolgens niet bereid ook het origineel te kopen. Daar kwam ruzie van met de platenlabels van de originele artiesten. The Blue Diamonds scoorden echter hit na hit. Andere succesnummers uit die tijd waren onder andere Oh Carol en Little Ship.

In de seventies brachten The Blue Diamonds nog diverse singels uit, maar het grote succes was voorbij. ‘Disco Dolly’ (1975) bleef steken in de Tipparade. Begin jaren tachtig namen zij in Indonesië diverse platen op in het Maleis,waar ze veel succes mee scoorden. De plaatjes van de broers gingen daar met miljoenen exemplaren over de toonbank.

Tot de dood van Ruud de Wolff in december 2000 bleven The Blue Diamonds platen maken en optreden. Echt grote successen bleven uit, maar de typische Blue Diamonds-sound bleef populair. Na de dood van Ruud bleef Riem de Wolff optreden, als soloartiest met een begeleidingsband, en als duo met zijn zoon Steffen onder de naam The New Diamonds. In 2005 werd Riem de Wolff benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij overleed op 12 september 2017 op 74-jarige leeftijd.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01THAT’LL BE THE DAY196513 wk. – 09

De meest gestreamde song van Bloem is ‘RAMONA’ met meer dan 7.000. 000 streams. Dat is zo’n 4.500.000 streams meer dan de nummer 2, te weten ‘LITTLE SHIP’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This