• Twitter
  • Facebook

Credits: Franz Deelmann

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Birgit met:

Blaudzun

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Blaudzun. De singer-songwriter leerde al vroeg zingen, wat ta maken had met het feit dat zijn ouders deel uitmaakten van de Pinkstergemeente. Zang en muziek een belangrijk aandeel vormen in de geloofsbeleving. Volgens eigen zeggen is zingen voor hem een noodzaak. Johannes Sigmond, zoals hij in het echt heet, werkte jaren als achtergrondzanger en speelde in verschillende bands en projecten voordat hij in 2006 onder de naam Blaudzun ging optreden.

Voor zijn artiestennaam Blaudzun raakte hij geïnspireerd door de wielrennersport. Hij noemde zich naar eigen zeggen naar de vrij onbekende Deense wielrenner Verner Blaudzun: “Een renner uit de jaren zeventig, die nog met Joop Zoetemelk heeft gekoerst.” Hij zag de naam van deze wielrenner in de uitslagenlijsten en vond dat die goed klonk.

In 2007 debuteerde Blaudzun met de EP ‘Loveliesbleeding’, die hij in eigen beheer uitbracht .De belangstelling van platenmaatschappijen bleef niet lang uit.  In het najaar van 2007 ging hij in zee met V2 Records Benelux.  Een jaar later verscheen zijn titelloze debuutalbum, waarop ook zijn broer Jakob te horen was.

In 2010 komt er met Seadrift Soundmachine een opvolger voor dat album. In 2010 kwam zijn tweede album ‘Seadrift Soundmachine’ uit. Volgens critici was het “een verbluffende opvolger en een definitieve must-have. En haast onmogelijk te bevatten dat hij Nederlands is.” Het album haalt de Nederlandse album chart. De commerciële doorbraak volgt in 2012 met de LP ‘Heavy flowers’, dat de 4e plaats behaalt in de album lijst en met goud werd bekroond. Kort na de release kreeg Blaudzun een Edison uitgereikt als beste zanger. Hij toert door België en Duitsland en langzaam maar zeker volgt Europa.

De singel ‘Promises of No Man’s Land’ werd op 1 januari de eerste Hotshot van 2014 op radiozender Studio Brussel. 3FM volgde later en riep de song uit tot Megahit. De singel haalde de nederlandse Top 40. Het gelijknamige album ‘Promises of no man’s land’ kwam uit in maart 2014 en kwam op 1 binnen in de Nederlandse Album Top 100. Ook voor deze plaat kreeg Blaudzun goud uitgereikt.

Daarna volgde zijn langspeler ‘Jupiter’, een drieluik. Het derde deel kreeg niet de titel Jupiter III toebedeeld, maar ‘_UP_ ‘. In interviews vertelt Blaudzun dat hij _UP_ het belangrijkste deel vond van het drieluik. De plaat kreeg lovende recensies. De singel ‘_Hey now’ werd een radiohit. Zijn meest recente plaat heet ‘Lonely City Exit Wounds’ en behaalde wederom de eerste plaats in de Nederlandse album lijst.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01PROMISES OF NO MAN’S LAND201405 wk. – 33

De meest gestreamde song van Blaudzun is ‘PROMISES OF NO MAN’S LAND’ met zo’n 7.500. 000 streams. Dat is zo’n 4.400.000 streams meer dan de nummer 2, te weten ‘REAL HERO’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This