• Twitter
  • Facebook

Credits: Virgin

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Bingo Players met:

Birgit:

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Birgit. Ze is de jongere zus van actrice en zangeres Katja Schuurman. Ze begon in de laatste jaren voor het halen van haar vwo-diploma met zingen. In het begin betroffen dit vrij onbekende projecten, in de r&b en dance. Verder zong ze in 1995 samen met haar zus in de band Jeunes Turcs.

Bij platenmaatschappij Mercury bracht Birgit vanaf 1999 drie singels uit, waarvan ‘A little famous’ (debuut singel), de Tipparade haalde. De andere twee waren commercieel niet succesvol en dat betende, dat haar intussen opgenomen LP ‘Curious’ nooit werd uitgebracht. Maar het tij keerde, nadat ze een rol kreeg in de video voor de nummer 1 hit ‘Onderweg’ van Abel. In 2001 brak Birgit definitief door met haar singel ‘I Know ‘, dat een 10e plek wist te bemachtigen in de Top 40. Met dit succes in handen verscheen ook haar debuutalbum ‘Few Like Me’, waarvan de titelsong het ook goed deed.

Aan het eind van 2002 besloten Schuurman en haar platenmaatschappij Virgin uit elkaar te gaan. Wel zong Schuurman nog een cover van het nummer Weak van Skunk Anansie voor de soundtrack van de film Liever verliefd. In 2005 kwam haar tweede album Sticky uit. Twee jaar later deed Birgit een gooi naar de Amerikaanse markt. Daar promootte ze haar album ‘True stories I made up’. “Ze wordt de Gwen Stefani van Amsterdam genoemd”, zei een presentatrice van het ochtendprogramma Good Morning San Diego. De doorbraak in Amerika bleef echter uit.

In het theater was ze onder andere te zien in de De Jantjes, Sexual Perversity en The Last 5 Years. Hiervoor won ze de John Kraaijkamp Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol. Ze had zelfs een eigen musical: “Het Grote Verlangen”. Op het witte doek had Birgit rollen in onder andere Floris, De Eetclub, Black Out en Pijnstillers en was zij te zien in de televisieseries Lieve Lust, Rechercheur Ria, De Mannentester en Meisjes Van Plezier.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01I KNOW200117 wk. – 10
02FEW LIKE YOU200106 wk. – 15
03EVERYBODY WANTS TO BE…200303 wk. – 30

De meest gestreamde song van Birgit is ‘LAAT HET LOS’ (VERSPIJKERD) met zo’n 420. 000 streams. Dat is zo’n 180.000 streams meer dan de nummer 2, te weten ‘JUST SAY YES’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This