‘Is het lang geleden, is het lang geleden….’ was de eerste regel van ‘Ding A Dong’, het liedje van Teach In, waarmee Nederland voor het laatst het Eurovisie Songfestival won. We schrijven 1975. Nooit eerder staan we dichter bij een nieuwe overwinning op het Songfestival dan nu. Nederland staat op de eerste plaats bij de internationale bookmakers en slaat daarmee de Russische inzending, die al langer dan een maand bovenaan stond, van de toppositie af. De bekendmaking van het nummer uit Rusland was hier debet aan. Sergey Lazarev`s bijdrage ‘Scream’ maakt niet dezelfde krachtige indruk, waar vooraf op was gerekend.

Nu zeggen de cijfers van de bookmakers niet alles, maar een duidelijke indicatie is het wel. Israël was vorig jaar de topfavoriet met Netta en zij eindigde ook op nummer 1. Vandaag zal Zweden nog roet in het eten kunnen gooien voor Duncan Laurence, omdat dit land altijd gerekend wordt tot de topfavorieten. Ook Albanië, Armenië, Malta en het gastland Israël moeten hun bijdrage nog bekend maken.

Maar de internationale reacties op ‘Arcade’ laten overweldigend zien, hoe universeel muziek gevoelens bij mensen losmaken kan. Het is ook duidelijk hoe goed de koerswijziging van de selectiecommissie dit jaar heeft uitgewerkt: zet niet de artiest centraal, maar de compositie. Duncan Laurence staat nummer 1 in iTunes, is nummer 1 trending op YouTube en deze week nieuw op #1 in de Top 40 van Hitzound. De 30 beste inzendingen voor 2019 staan hier voor je geselecteerd.

 

 
Translate »
Share This