O

p 13 mei 1972 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Hello-A’ van Mouth & MacNeal. Het nummer, dat uitgroeide tot een grote zomer hit, werd geschreven en geproduceerd door Hans van Hemert. De single volgde op de nummer 1 hit ‘How do you do’. De druk lag dus hoog voor het duo Mouth & MacNeal. Net als ‘How do you do’ was het ook Hans van Hemert, die ‘Hello-A’ schreef. Ook dit nummer stond op hun debuut LP ‘Hello and thank you’.

Terwijl ‘Hello-A’, met dat opvallende intro, na de verkiezing tot Alarmschijf debuteert op nummer 7 in de Veronica Top Veertig, gebeurt er nog iets bijzonders. In de zomer van 1972 waait het succes van Mouth & MacNeal over naar Amerika. ‘How do you do’ debuteert in de Billboard Hot 100 en zal het uiteindelijk tot een 8e plaats schoppen. Het resultaat was daar een gouden plaat voor de verkoop van meer dan een miljoen singles! Er zijn maar weinig Nederlandse acts, die dit ook is gelukt.  Er gaan in totaal ruim vijf miljoen exemplaren van de single over de toonbank.

Intussen stond het duo op nummer 1 in de Veronica Top Veertig met Hello-A. Zes weken hielden Mouth & MacNeal dat vol. O.a. ook in België en Duitsland bereikte ‘Hello-A’ de eerste plaats. In Amerika kwam dit nummer niet zo hoog als ‘How do you do’, misschien mede omdat Mouth & MacNeal niet naar Amerika gingen voor interviews en optredens.  Willem Duyn leed aan een enorme vliegangst en promotie aan de andere kant van de oceaan bleek daarom uitgesloten. Voor alle successen sleept het duo in 1972 in Nederland de Exportprijs binnen.

 
Translate »
Share This