Op 10 maart 1973 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Le lac majeur’ van Mort Shuman.  Het nummer was een ode aan het Lago Maggiore in Italië. Maar mysterieus was het ook: ging het over een vakantieliefde, of een verwijzing naar een Russische anarchist uit de 19e eeuw? Wie zal het zeggen. . . . Mort Shuman niet: hij overleed in 1991. Hij schreef het nummer met Étienne Roda-Gil. Hij was de zoon van een Spaanse communist, muzikaal partner van Julien Clerc en collega van Roger Waters.

De wieg van Shuman stond in New York. Hij maakte deel uit van één van de meest legendarische componisten duo`s. In 1958 gaat hij samenwerken met Doc Pomus en schrijven samen meer dan 500 songs. Eén van de eerste was “Teenager In Love” voor Dion. Daarna schreven ze o.a. voor Elvis Presley, The Drifters en Ben E King. Wereldhits van het duo waren o.a. “Viva Las Vegas”, “Surrender”, “Suspicion” en “Save The Last Dance For Me”.

Daarnaast was Shuman ook actief als zanger, maar aanvankelijk zonder succes. Omdat zijn hart eigenlijk in Frankrijk lag, verhuisde Mort Shuman in de sixties naar Frankrijk. Daar verdiende hij z`n stokbrood en wijn om o.a. nummers van Jacques Brel van het Frans naar het Engels te vertalen. Maar in 1972 nam hij het besluit om een Franstalig album op te nemen. Eén van de nummers was ‘Le Lac Majeur’. Radio Veronica bombardeerde de single tot alarmschijf en in april 1973 bereikte “Le Lac Majeur” de 1e plaats van de Veronica Top Veertig. Het bleef echter bij die ene hit. Mort Shuman is 54 jaar geworden.

 
Translate »
Share This