• Twitter
  • Facebook

Credits: Urmelbeauftragter, Wikipedia

Vandaag viert Mike Oldfield zijn 70e verjaardag. Gefeliciteerd!  Deze Britse multi-instrumentalist was er al vroeg bij! Op zijn zestiende jaar vormde hij met zijn zus Shally het folkduo The Sallyangie. In 1969 bracht het duo de LP ‘Children of the Sun’ uit. Daarna speelde hij met broer Terry een korte periode in Barefoot, een bluestrio. Later werd hij lid van The Whole World, de band rond Kevin Ayers (Soft Machine), waarin hij bas en gitaar speelde en soms ook zong.

1973 was het jaar van zijn internationale doorbraak. ‘Tubelar Bells’was een overrompeld epische plaat, waarop Mike vrijwel alle instrumenten zelf bespeelde. De release ging niet zonder slag of stoot. Toen Oldfield het album had uitgewerkt, ging hij er meerdere platenlabels mee langs, maar het werd steeds afgewezen, veelal omdat de labels vonden dat de muziek niet goed in de markt zou liggen. Het had geen losse nummers. (maar een part 1 & 2) Tot Mike zijn demo’s liet horen bij opnamestudio The Manor House. Ene Richard Branson en zijn technici vonden dat Oldfield een kans verdiende om zijn album op te nemen. Het album ‘Tubelar Bells’ werd door Virgin Records, destijds het nieuwe platenlabel van Branson, uitgebracht als de allereerste productie van dat label.

‘Tubelar Bells’ bevatte een mix van verschillende stijlen waarmee Oldfield ook in de rest van zijn carrière zou experimenteren: rock, new age, folk, ambient en blues. Het openingsthema van ‘Tubular Bells’ is een van Oldfields bekendste nummers geworden. Dit nummer is nog altijd zeer populair, mede door het gebruik ervan in de horrorfilm The Exorcist en de Nederlandse kindertelevisieserie Bassie en Adriaan.  Wereldwijd werden er zo`n 17 miljoen LP`s verkocht van ‘Tubelar Bells’ en leverde het Oldfield o.a. een gouden plaat op in Amerika. Ook werd het bekroond met een Grammy Award voor beste instrumentale compositie in 1974.

Ook de opvolger, ‘Hergest Ridge’, bereikte de eerste plaats in de Britse album lijst. In Nederland bleek ‘Ommadawn’ een groot commercieel succes. Deze LP reikte tot nummer 2 in de Nederlandse album chart. De single ‘In dulci jubilo’, toegeschreven aan de Duitse mysticus Heinrich Seuse, bereikte de 3e plaats in de Veronica Top Veertig. (1975) Begin jaren tachtig werkte Mike Oldfield samen met de Schotse zangeres Maggie Reilly.  In die tijd trad ze live op met de band van Oldfield, en zong ze ook op de bekendste hits van hem, zoals ‘Moonlight Shadow’ en ‘To France’.

Het nummer ‘Moonlight shadow’(1983) zou in bedekte termen gaan over de moord op John Lennon, die vlak voor het schrijven van dit nummer wordt neergeschoten. “Moonlight shadow’ bereikte de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Ook het nummer ‘To France’ werd een grote hit.  Het centrale thema van deze single is koningin Maria I van Schotland, die in Engeland zit opgesloten en droomt over een mogelijke vluchtreis naar Frankrijk. Maar: ze zou het nooit meer halen….. Ze werd op 8 februari 1587 onthoofd, nadat ze haar handtekening op een geheim document had gezet om Elisabeth I van Engeland te laten doden, om zo de troon van Schotland én Engeland te veroveren.

Oldfield maakte met een optreden deel uit van de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 2012.  Vijf jaar later maakte hij zijn voorlopig laatste plaat: ‘Return to Ommadawn’.

 
Translate »
Share This