• Twitter
  • Facebook

Op 8 september 1979 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Arumbai’ van Massada. Het instrumentale nummer werd geschreven door Massada-gitarist Chris Latul en het was te vinden op de LP ‘Pukul Tifa’. Later zou Chris gaan deeluitmaken van een totaal andere act : Johan & de Groothandel.   Massada begon in de sixties als The Eagles en speelde voornamelijk op Molukse feesten. Toen de Amerikaanse band Eagles hits in Nederland begonnen te scoren werd de groepsnaam in 1973 in Massada (een citadel in Israël) veranderd.

Op 26 februari 1975, een dag voor de 29e verjaardag van percussionist Nippy Noya, won Massada een groepenwedstrijd van Muziekkrant OOR; een platencontract werd afgewezen omdat de artistieke vrijheid niet kon worden gewaarborgd. Daar kwam ook bij dat er destijds in Drenthe gijzelingsacties werden gehouden door Zuid-Molukkers. Voor Massada, die de acties niet goedkeurde, betekende dit dat enkele optredens werden afgezegd uit angst voor ongeregeldheden.

In 1978 verscheen het langverwachte debuutalbum ‘Astaganaga’ met de hits ‘Dansa’ en ‘Latin Dance’.  De opvolger verscheen in het voorjaar van 1979: ‘Pukul Tifa’. Deze klonk “Molukser” dan het debuutalbum en bracht de singles ‘Unknown Destination’ en het instrumentale ‘Arumbai’ voort. Met ‘Arumbai’ scoorde Massada hun grootste hit. De single bereikte de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Het album behaalde goud. Massada won een Hitkrant-award en een Zilveren Harp van de Stichting Conamus.

 
Translate »
Share This