Vandaag viert Mary Hopkin haar 71e verjaardag. Gefeliciteerd! Mary werd ontdekt nadat ze deelnam aan Opportunity Knocks, een talentenjacht van de Engelse TV zender ITV. Ze had zich overigens niet zelf aangemeld; dat had Bert Veale gedaan: hij trad op als de ‘agent’ van het meisje, dat zo van folk songs hield en al enige ervaring had opgedaan met deelname aan Eisteddfods en Urdd festivals, twee plaatselijke talentenjachten. Eigenlijk kwam deelname voor Mary niet zo goed uit. Het was examentijd en Mary zou na de middelbare school verder gaan studeren.

Maar Veale wist haar over te halen: kom op, dit is landelijke TV! En dus stond Mary Hopkin op het podium van Opportunity Knocks in mei 1968 en zong er songs van Joan Baez en Pete Seeger. Dat maakte zoveel indruk dat ze tot winnares werd uitgeroepen.  Toevallig zag het beroemde fotomodel Twiggy het televisieprogramma en belde zij razend enthousiast op met Paul McCartney. (ja: zij had z`n telefoonnummer) Paul liet er geen gras over groeien en nodigde Mary Hopkin uit. Dat leidde tot een contract bij Apple Records en het tweetal ging aan de slag.

Paul produceert Mary`s eerste hit ‘Those Were The Days’.  Dat was een bewerking van het Russische liedje Dorogoj dlinnoju van Boris Fomin en tekstschrijver Konstantin Podrevskii uit 1925. Dit debuut werd een internationale klapper: in de  Veronica Top Veertig bereikt Hopkin een 2e plaats, terwijl Sandi Shaw, die tegelijk met haar versie binnenkomt in de hitlijst, er lang niet zo`n grote hit mee had.

De opvolger, ‘Goodbye’ wordt zo mogelijk een nog groter hit (nummer 1 in Nederland)  Mary nam het nummer op in de EMI-studio aan de Abbey Road in Londen. Paul Mc Cartney en John Lennon schreven het. Er volgt nog een top tien hit met ‘Knock knock, who`s there’, haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in 1970 namens Engeland. Ze wordt er tweede mee.  In 1972 bereikt Mary voor het laatst de top tien in Nederland. Dat was met ‘Summertime, summertime’, dat ze samen met haar man en producer Tony Visconti had gemaakt. Het was een bewerking van een hit uit Amerika voor de Jamies. (1958)  Waarschijnlijk om contractuele problemen werd het door Bell uitgebracht onder de naam Hobby Horse.  Ze maakt nog steeds muziek. Vorig jaar leverde Mary Hopkin het album ‘A Christmas Chorale’ af.

 
Translate »
Share This