Op zaterdag 6 maart 1971 begonnen de eerste Nederlandstalige uitzendingen van Radio Noordzee. Vanaf deze datum werd ook de Radio Noordzee Top 50 uitgezonden, met Willem van Kooten (Joost den Draaijer) en Jan van Veen, twee oud-Veronica DJ`s presentatoren. Vanaf die eerste dag startte Radio Noordzee ook met DJ tips en de zogenaamde powerplay. Dat werd de Treiterschijf, de wekelijkse hittip van Radio Noordzee Internationaal. De naam Treiterschijf werd bedacht om zo de enige concurrent/ collega zee zender Veronica te kietelen.  De Treiterschijf werd gekozen in de periode van 21 februari 1971 tot 24 augustus 1974, waarna de zee zenders gedwongen werden te stoppen met uitzendingen. Dagelijks blikken we op Hitzound terug op de Treiterschijf van Radio Noordzee.

Op 17 april 1971 werd ‘Faithfull’ van Marvin, Welch & Farrar uitgeroepen tot Treiterschijf.  Deze Brits / Australische groep bestond uit Hank Marvin, Bruce Welch en John Farrar. De twee eerst genoemde leden maakten ook deel uit van The Shadows. Met deze band sloegen ze muzikaal een andere weg in. The Shadows waren vooral bekend van hun instrumentale werk terwijl Marvin, Welch & Farrar uitsluitend vocale nummers brachten.

Hank B. Marvin: “k dacht op dat ogenblik, terwijl The Shadows niet regelmatig optraden, dat het tijd was om iets nieuws te doen – zingen eerder dan instrumentaal werk. Ik besprak het vormen van een kwintet met Bruce. Hij was er niet voor te vinden zodat we het idee lieten varen en we begonnen samen songs te schrijven. Hij wilde ze uitbrengen als duo terwijl ik liever de steun had van een derde stem.” De single ‘Faithfull’ behaalde een bescheiden hit succes, net zo als de opvolger ‘Lady of the morning’.

 
Translate »
Share This