Martine Bijl is overleden. Maarten van Nispen, woordvoerder van de familie, maakte dit trieste nieuws vandaag bekend. Afgelopen donderdag al overleed de 71-jarige presentatrice, actrice en zangeres aan complicaties van een hersenbloeding die zij vier jaar geleden kreeg. Daarnaast kampte Martine met een depressie.

“Er woont een vreemd wezen in mij. Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur openstond naar mijn brein, is hij erin gekropen. Sindsdien ben ik me bewust van wat zich in mijn kop bevindt”, schreef Bijl hierover in haar boek Rinkeldekink, dat vorig jaar verscheen. “Hij betekent chaos, maar ik noem hem anders, omdat ik op die manier bang voor hem ben. Wie je een naam geeft, daar moet je vriendschap mee kunnen sluiten, als met een huisdier. Daarom heet hij nu E.T., naar de buitenaardse oudemannetjespuber in de film van Steven Spielberg.”

Voordat zij de hersenbloeding kreeg, presenteerde Martine drie seizoenen Heel Holland Bakt. In haar omvangrijke carrière maakte zij meer dan twintig langspeelplaten en albums en kreeg daarvoor onder andere een Edison Award. Tweemaal bereikte ze de Top 40. In 1977 met ‘Het Limburgs Klaaglied’ en in 1988 met ‘Vanmorgen Vloog Ze Nog’, samen met o.a. Robert Long en Simone Kleinsma. Ook werkte Bijl mee aan populaire TV programma’s als Wie van de Drie en Het Zonnetje in Huis. Vanavond wordt er een herhaling laten zien van een Opium-aflevering over en met Bijl. Cornald Maas maakte dat nieuws bekend. Hij was een groot bewonderaar Martine: “Zo talentvol, zo witty, zo onderkoeld-geestig, zo muzikaal, zo afkerig van dikdoenerij, met zo’n grote taalvirtuositeit – en in de laatste jaren van haar leven zo niet gelukkig.”

 

 

 
Translate »
Share This