• Twitter
  • Facebook
Foto: Zoran Veselinović , Wikipedia

Vandaag viert Mark Knopfler zijn 73e verjaardag.  Gefeliciteerd! Mark is natuurlijk het meest bekend als zanger en gitarist van Dire Straits. Zijn beroemde gitaarspel lijkt een kruising tussen de zweverige sound van The Shadows van Hank B. Marvin en het fingerpickingspel van J.J. Cale. Knopfler had meteen grote successen met zijn debuutalbum ‘Dire Straits’ en de single ‘Sultans of Swing’. (1978)  De betekenis van de groepsnaam, zo arm als een kerkrat, was al snel niet meer van toepassing.

Van het vierde album “Love Over Gold’, dat slechts 6 tracks telde, kwam de grootste hit voor de Britse band. De single ‘Private Investigations’ bereikte in het najaar van 1982 de eerste plaats van de Nederlandse Top Veertig. Voor het ‘Love Over Gold’ album was ook het nummer ‘Private Dancer’ geschreven, maar dit nummer kwam uiteindelijk niet op de plaat. Mark gaf het aan Tina Turner, die het gebruikte als titelsong voor haar comeback album.

In 1985 verscheen ‘Brothers in Arms’, één van de eerste volledig digitaal opgenomen platen. Het album is met 269 weken in de Nederlandse Album Top 100 het langst genoteerde album aller tijden, al zijn dit geen aaneengesloten weken.  ‘Money for Nothing’, ‘Twisting by the pool’, ‘Calling Elivis’ en ‘Love over gold’ is zomaar een greep uit de classics van Dire Straits, die tot 1995 actief was als band.

Solo scoorde Mark éénmaal een hit. Dat was met ‘Going Home’, dat geschreven was voor de film The Local Hero. ‘Sailing to Philadelphia’ (2000) was internationaal succesvol. Tijdens zijn solo carrière werkte Knopfler ook samen met grote internationale namen als James Taylor en Emmy Lou Harris.   ‘Down the road wherever’ (2018) was zijn laatste solo album. Binnenkort verschijnt de verzamelbox ‘The Studio Albums 2009 – 2018’.  Dire Straits en Mark Knopfler verkochten samen meer dan 120 miljoen albums en singles. In Nederland verkocht Dire Straits ruim 2,5 miljoen platen.   

 
Translate »
Share This