Vandaag viert Mark Knopfler zijn 70e verjaardag. Mark is natuurlijk het meest bekend als zanger en gitarist van Dire Straits. Zijn beroemde gitaarspel lijkt een kruising tussen de zweverige sound van The Shadows van Hank B. Marvin en het fingerpickingspel van J.J. Cale. Knopfler had meteen grote successen met zijn debuutalbum ‘Dire Straits’ en de single ‘Sultans of Swing’. De betekenis van de groepsnaam, zo arm als een kerkrat, was al snel niet meer van toepassing.

Van het vierde album “Love Over Gold’, dat slechts 6 tracks telde, kwam de grootste hit voor de Britse band. De single ‘Private Investigations’ bereikte in het najaar van 1982 de eerste plaats van de Top 40. Voor het ‘Love Over Gold’ album was ook het nummer ‘private Dancer’ geschreven, maar dit nummer kwam uiteindelijk niet op de plaat. Mark gaf het aan Tina Turner, die het gebruikte als titelsong voor haar comeback album.

In 1985 verscheen ‘Brothers in Arms’, één van de eerste volledig digitaal opgenomen platen. Het album is met 269 weken in de Nederlandse Album Top 100 het langst genoteerde album aller tijden, al zijn dit geen aaneengesloten weken. Solo scoorde Mark éénmaal een Top 40 hit. Dat was met ‘Going Home’, dat geschreven was voor de film The Local Hero.

 

 

 
Translate »
Share This