• Twitter
  • Facebook

Credits: RCA Victor

Mark James, de songwriter van o.a. van het Elvis-nummer Suspicious Minds, is overleden. Hij werd 83 jaar. James ambieerde lange tijd een eigen carrière als artiest. Maar de militaire dienst stak een spaak in het wiel. James vocht in Vietnam, waar hij werd uitgezonden. Hij overleefde de oorlog en belandde nadien bij een muziekuitgeverij in Memphis.

Hier leerde hij o.a. B.J. Thomas kennen, voor wie hij in 1968 het nummer ‘Hooked on a feeling’ schreef. In Amerika een grote hit: het bereikte daar de 5e plaats in de Billboard Hot 100. Later scoorde o.a. ook Blue Swede met het nummer. Mark James had zijn naam als songwriter gevestigd. In datzelfde jaar schreef hij ‘Suspicious minds’, dat hij zelf als zanger uitbracht in een rock’n roll versie. Het werd helaas niet het succes, waar hij op had gehoopt. Het was Elvis Presley, die er in 1969 een wereldwijde hit mee wist te scoren. In Amerika bereikte deze song de 1e plaats.

De tekst van ‘Suspicious minds’ was geïnspireerd op James’ eigen leven, zei hij later in een interview met The Wall Street Journal. Het lied gaat over de verwarrende gevoelens die hij nog altijd koesterde voor een jeugdliefde, terwijl zowel hijzelf als zijn vroegere liefde inmiddels met een ander was getrouwd.

James schreef in ruim 60 jaar tijd meer dan 300 nummers. In de loop van zijn carrière werden zijn songs opgenomen of gecoverd door artiesten als Willie Nelson, Bill Withers, Brenda Lee, Jay-Z, Pet Shop Boys en Michael Bublé. In 2000 werd James uitgeroepen tot een van de beste songwriters van de twintigste eeuw, naast Holland-Dozier-Holland, Paul McCartney en Elton John.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This