Elke dag stonden we bij Hitzound stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. In de laatste maand, dat Radio Noordzee Internationaal uitzond, werd op 24 augustus 1974 het nummer ‘Man of Action’ van Les Reed Orchestra uitgeroepen tot Treiterschijf. Het was de laatste keuze in de veel te korte geschiedenis van Radio Noordzee Internationaal. Het instrumentale nummer schreef de muzikant, arrangeur en componist al in 1968. Vanaf 1970 was dit nummer al de herkenningstune voor de zee zender Radio Noordzee.

Les Reed schreef onder meer ook ‘Delilah’ en ‘It`s not unusual’  voor Tom Jones en ‘The last waltz’ voor Engelbert Humperdinck. Ook ‘Here it comes again’ van The Fortunes werd door Les Reed geschreven.  De componist stuurde in 1970 een exemplaar van ‘Man of action’ naar Radio Noordzee Internationaal, dat op 23 januari 1970 begon met uitzenden vanaf het zendschip MEBO II, 5 km uit de kust van Noordwijk aan Zee.  Het instrumentale nummer werd onmiddellijk door de RNI-luisteraars omarmd en er waren veel verzoeken om de opname uit te brengen. In 1970 werd het nummer geen hit, maar na het gedwongen stoppen van de zeezender wel. In 1974 bereikte ‘Man of action’ de 7e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

De laatste woorden zijn van de in 2019 overleden Les Reed:  “My sincere thanks to everybody concerned with this wonderful station, for all of the joy and pleasure they have provided to their fans over the years.  I am indeed honoured to be a part of this wonderful story.” Voor de liefhebbers van de Treiterschijf: beluister de playlist met bijna alle

 
Translate »