• Twitter
  • Facebook

Credits: RCA Records

Op 19 september, maar dan in 1941, werd Ellen Naomi Cohen geboren. We leerden haar kennen als Mama Cass Elliot van de Amerikaanse groep The Mamas and the Papas“. Tijdens haar middelbare schooltijd kwam ze serieus in aanraking met muziek toen ze in de schoolmusical The Boyfriend een rol als Franse verpleegster speelde. Ze vertrok naar New York en deed audities bij theatergezelschappen en concurreerde daarbij zelfs een keertje met Barbra Streisand.

In die tijd had ze haar naam al veranderd in Cass Elliot. Cass was de koosnaam die haar vader haar gaf (naar de Trojaanse prinses Cassandra, die net zoals de jonge Ellen Naomi roodharig was) en Elliot was de naam van een overleden vriend die ze op deze wijze wilde gedenken. In 1964 ontstond het kwartet Cass Elliot and The Big Three, waar o.a. Denny Doherty en Zal Yanovsky deel van uitmaakten. Al snel werd deze groep herdoopt tot The Mugwumps die opereerde vanuit een nachtclub in Washington. Ze brachten een singel uit bij Warner Music, maar tegen het eind van het jaar viel ook deze groep uit elkaar. Elliot begon vervolgens aan een solocarrière in Washington, D.C.

Denny Doherty had zich intussen aangesloten bij John en Michelle Phillips en het trio trad op onder de naam The New Journeymen. Ze vertrokken naar de Maagdeneilanden waar Cass zich al snel bij hen voegde. Zo was de groep The Mamas and the Papas geboren! Ze scoorden een aantal grote hits in de Billboard Hot 100 en ook in Nederland met onder meer ‘Monday, Monday’, ‘California Dreamin’, ‘I Saw Her Again’, ‘Dedicated To The One I Love’ en ‘Twelve Thirty.’ Solo was Mama Cass in Nederland succesvol met ‘Dream A Little Dream’. Andere Amerikaanse hits waren o.a. ‘Make your own kind of music’ en ‘It’s getting better’.

Ze stierf in 1974 na een optreden in het London Palladium in het appartement van Harry Nilsson, waar griezelig genoeg, vier jaar later ook Keith Moon van The Who zou overlijden. Verschillende geruchten gingen in de ronde: stikte ze tijdens het eten van een broodje? Had ze een overdosis genomen? Uiteindelijk wees de lijkschouwing uit dat Mama Cass stierf aan een hartaanval, vermoedelijk veroorzaakt door haar overgewicht.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This