Vandaag viert Maggie Reilly haar 66e verjaardag. Gefeliciteerd! De Schotse zangeres maakte in de jaren zeventig deel uit van de blues-rockband Cado Belle uit Glasgow. Met hen nam ze één album op: ‘Cado Belle’, dat werd uitgebracht in 1976. Maar het grote succes kwam door haar samenwerking met Mike Oldfield tussen 1980 en 1984.  In die tijd trad ze live op met de band van Oldfield, en zong ze ook op de bekendste hits van hem, zoals ‘Moonlight Shadow’ en ‘To France’.

Het nummer ‘Moonlight shadow’(1983) zou in bedekte termen gaan over de moord op John Lennon, die vlak voor het schrijven van dit nummer wordt neergeschoten. “Moonlight shadow’ bereikte de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Ook het nummer ‘To France’ werd een grote hit.  Het centrale thema van deze single is queen Maria I van Schotland, die in Engeland zit opgesloten en droomt over een mogelijke vluchtreis naar Frankrijk. Maar: ze zou het nooit meer halen….. Ze werd op 8 februari 1587 onthoofd, nadat ze haar handtekening op een geheim document had gezet om Elisabeth I van Engeland te laten doden, om zo de troon van Schotland én Engeland te veroveren.

Maggie Reilly heeft ook samengewerkt met onder meer Jack Bruce, Simon Nicol (Fairport Convention), Runrig, The Sisters of Mercy en Smokie. Maggie maakt nog steeds muziek. Haar laatste albums waren ‘Starfields’(2019) en ‘Happy Christmas’(2021).

 
Translate »
Share This