• Twitter
  • Facebook
Credits: AVRO, Beeld en Geluid, Wikipedia

Vandaag viert Maggie MacNeal haar 73e verjaardag. Gefeliciteerd! Na een klassieke zangopleiding in haar jeugd doet ze in 1971 auditie bij platenmaatschappij Phonogram. Onder leiding van producer Hans van Hemert neemt ze in hetzelfde jaar haar eerste single ‘I Heard It Through the Grapevine’ op. Geen hit, maar het is het wel de start een lange, succesvolle carrière in de muziek.

In de zomer van 1971 wordt Sjoukje Van ’t Spijker, zoals ze echt heet, gekoppeld aan zanger Willem Duyn. Zo wordt het duo Mouth & MacNeal geboren. Hun eerste single, ‘Hey you love’, is gelijk raak en bereikt de 5e plaats van de Top Veertig. De act van een kleine, onschuldig ogend meisje en een grote man met een grote mond (‘Big Mouth’) werkt en het duo scoort met de opvolger ‘How Do You Do’ een kraker: het wordt een nummer 1 hit in Nederland. 

‘How Do You Do’ bereikt zelfs de top 10 van Amerika en gaat meer dan een miljoen maal over de toonbank!  Ook de opvolger ‘Hello-A’ is goed voor een nummer 1 notering in de Veronica Top Veertig.  Dan volgen nog een aantal successen, zoals de top tien hits ‘You kou la le loupi’ en ‘Minnie, Minnie’. Als Mouth & MacNeal in 1974 meedoen aan het Eurovisiesongfestival bereikt hun Nederlandse bijdrage ‘Ik zie een ster’ (I See a Star) niet minder dan een 3e plaats in de finale. De concurrentie was dan ook wel heel groot: 1974 was het jaar van de overwinning van ABBA.

In 1974 valt het duo uit elkaar en gaat Maggie solo. Haar eerste single ‘Nothing Else To Do’ wordt opgepakt als Alarmschijf, maar nog geen grote hit. Dat gebeurt wel met ‘When You`re Gone’. Top tien in Nederland en ver daar buiten. Zo bereikt dit nummer zelfs een nummer 1-hit in Brazilië en levert het haar daar een tournee én een gouden plaat op. Ook ‘Terug Naar De Kust’ bereikt de top tien. Het nummer was een eigen compositie van de zangeres, met een weemoedige tekst van Theun de Winter. Het nummer was onderdeel van het Boekenweekproject Zing Je Moerstaal uit 1976, dat werd samengesteld door Ad Visser, presentator van het populaire muziekprogramma Toppop.

In 1980 vertegenwoordigd Maggie MacNeal Nederland op het Eurovisie Songfestival. Met ‘Amsterdam” behaald ze een verdiende 5e plaat in de finales. Daarmee is Maggie één van de meest succesvolle Nederlandse acts op het Eurovisie Songfestival. Vanaf 2000 maakte MacNeal deel uit van de groep Dutch Divas. (destijds met Sandra Reemer en Marga Bult) In 2012 verscheen het boek Mouth & MacNeal, duo tegen wil en dank, geschreven door Roel Smit. Morgen, 6 mei, presenteert Hitzound de All Time Top 40 Songfestival, waar Maggie MacNeal met beide songfestival bijdrages hoog genoteerd staat. Deze songfestival lijst wordt zaterdag 6 mei uitgezonden op Rivierenland Radio, VandaagRadio, Altijd HitRadio en JEY.

 
Translate »
Share This