Op 17 april 1976 komt Maggie MacNeal binnen in de Nationale Hitparade met ‘Terug naar de kust’. Het was na ‘Nothing else to do’ en ‘When you`re gone’ (allebei uitgebracht in 1975) haar derde solo single. Het nummer was een eigen compositie van de zangeres, met een weemoedige tekst van Theun de Winter. Het nummer was onderdeel van het Boekenweekproject Zing Je Moerstaal uit 1976, dat werd samengesteld door Ad Visser, presentator van het populaire muziekprogramma Toppop.

De carrière van Sjoukje van `t Spijker start in 1971. Na een klassieke zangopleiding in haar jeugd doet ze in `71 auditie bij platenmaatschappij Phonogram. Onder leiding van producer Hans van Hemert neemt ze in hetzelfde jaar haar eerste single’ I Heard It Through the Grapevine’ op. Het wordt geen hit, maar is wel de startschot van een lange en succesvolle carrière.

Het platenlabel koppelt Sjoukje aan Willem Duyn en het duo Mouth & macNeal wordt geboren.  Zowel Willem als Sjoukje stonden onafhankelijk van elkaar onder contract bij het label Phonogram. Met de eerste single ‘Hey you love’ was het meteen raak: het werd een top tien hit. In de periode 1971 tot en met 1974 volgden vele successen, waaronder twee nummer 1 hits: ‘How do you do’ en ‘Hello-A’. Met ‘How do you do’ bereikt het tweetal ook de top tien van Amerika. In 1974 werden Mouth & MacNeal afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival. In Brighton verovert het duo de 3e plaats in de finale. Aan het einde van dat jaar valt het duo uit elkaar.

Bij de pakken neerzitten is er voor Maggie niet bij. In 1975 begint ze een solo carrière en ‘Nothing else to do’ (Alarmschijf) wordt haar eerste hit. Na de top tien knaller ‘When you`re gone’  (nummer 1 in Brazilië) komt ‘Terug naar de kust’ in de Nationale Hitparade niet verder dan de 16e plaats. In de Nederlandse Top Veertig behaalt Maggie echter de 8e plaats en is haar tweede top tien hit een feit.

 
Translate »
Share This