Vandaag viert Lulu haar 72e verjaardag. De Britse was amper vijftien lentes jong toen ze haar eerste hit scoorde (met The Luvvers) met ‘Shout’. Het nummer werd vijf jaar eerder geschreven door de Isley Brothers, die op hun beurt geinspireerd waren op ‘Come back to me’ van Jackie Wilson. Hoe dan ook: ‘Shout’ belandde op de 7e plaats in de Britse chart en haar naam was gemaakt. Ook in 1965 behaalt ze de Britse top 10 met ‘Leave a little love’ en vervolgens een jaar later nogmaals. Dan met ‘The boat that I row’ geschreven door Neil Diamond.

Succes in Nederland heeft Lulu dan nog niet. Ook niet met het nummer ‘To Sir, with love’, de titelsong uit de gelijknamige film waarin ze acteert naast Sidney Poitier. In Amerika bereikt het nummer de eerste plaats in de Billboard Hot 100 en het wordt er tevens de bestverkochte single van 1967. Haar eerste hit in Nederland dankt Lulu aan het Eurovisie Songfestival in 1969. Het wordt een gedenkwaardig festival, dat gehouden werd in Madrid. Er waren dat jaar maar liefst 4 winnaars, waaronder Lenny Kuhr (De Troubadour) én Lulu met ‘Boom bang a bang’. Het reglement voorziet er niet in om bij een gelijke eindstand van verschillende liedjes een winnaar te selecteren. Het reglement wordt dan ook direct veranderd om iets dergelijks in de toekomst te voorkomen. Hoe dan ook: Lulu bereikt de Veronica Top Veertig!

Dat lukt haar pas weer in 1974 met ‘The Man Who Sold the World’, geschreven en geproduceerd door David Bowie. Ook zingt zij in 1974 de titelsong van de James Bondfilm ‘The Man with the Golden Gun’. Dat wordt echter geen hit. Best bijzonder is, dat Lulu haar allergrootste hit pas laat in haar carrière scoort. Met dank aan Take That, die haar in 1993 vraagt om een solo te zingen op hun single ‘Relight My Fire’.  De single bereikt de eerste plaats in Engeland. Voor Lulu is dat de eerste keer, 31 jaar na haar hitparadedebuut. In 2002 staat ze met Ronan Keating in de hitparades genoteerd met We’ve got tonight.

Lulu treedt nog geregeld op. In de populaire serie Absolutely Fabulous verschijnt ze in een aantal afleveringen als zichzelf. In april 2015 brengt ze een nieuw album uit, ‘Making life rhyme’, met grotendeels zelfgeschreven songs. Ze is dan na vijftig jaar terug bij platenlabel Decca, waar het allemaal begon.

 
Translate »
Share This