• Twitter
  • Facebook

Credits: RCA Victor

Op TV hoor je  in de commercial van Beter Horen het nummer ‘Walk on the wild side’ van Lou Reed. Deze song werd in december 1972 uitgeroepen tot Troetelschijf op Hilversum 3. Reed schreef het nummer voor zijn LP ‘Transformer’. Het nummer gaat over travestieten, die, om dollars te verdienen, de grote stad intrekken om de prostitutie in te gaan. In ‘Walk on the wild side’ komen namen voorbij als Holly, Candy en Jackie. Deze namen blijken afgeleid te zijn van bezoekers van Andy Warhol`s exlusieve club The Factory. Hier hingen kunstenaars, muzikanten en hippe vogels rond. Zoals Lou Reed dus!

Reed was samen met John Cale het gezicht van de band The Velvet Underground. Als gitarist was hij ook erg invloedrijk; hij maakte veel gebruik van distortion en alternatieve stemmingen. Hij was een van de eersten die zongen over onderwerpen als sadomasochisme (Venus in furs), travestie (Sister Ray) en transseksualiteit (Lady Godiva’s Operation).

In 1970 nam Reed afscheid van The Velvet Underground en startte hij een solocarrière. In 1972 had hij zijn grootste single-hit: ‘Walk on the Wild Side’, dat geproduceerd werd door David Bowie en Mick Ronson. Het nummer bereikte de 21ee plaats in de Veronica Top Veertig.  ‘Vicious’ (1973) en ‘High in the city’ (1984) behaalden een Tipparade notering.  Met ‘Perfect Day’ scoorde hij pas in 1997 zijn eerste en enige top tien hit in Nederland. Maar dan niet als Lou Reed, maar onder de vlag van Perfect Day’ 97. Zo staat te lezen in de laatste editie van het Hit Dossier. Lou Reed overleed in 2013 aan een leverziekte. ‘Walk on the wild side’ keerde toen voor 1 weekje terug in de Singel Top 100. 

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This