• Twitter
  • Facebook

Het 67e Eurovisie Songfestival 2023 is gewonnen door Loreen voor Zweden met ‘Tattoo’. Bij de wedkantoren was het land al wekenlang de absolute favoriet. Vooral bij de internationale jury’s was Zweden torenhoog favoriet. Maar het is een bedenkelijke overwinning. Want bij de televoting zag de uitslag er totaal anders uit. Hier wist Zweden in geen enkel land 12 punten te scoren! Finland sleepte bij de televoting echter bij 18 landen de 12 punten binnen en sleepte zo veruit de meeste stemmen binnen met Käärijä en ‘Cha cha cha’. Finland was dus duidelijk de favoriet onder het publiek met zijn electro-pop-rock bijdrage. Finland eindigde zo op de 2e plaats. Tot verdriet van het aanwezige publiek, dat tijdens de puntentelling meerdere malen ‘Cha, cha, cha’ scandeerde. Het zal de EBU zijn opgevallen. Israël eindigde als derde in de finale. België deed het boven verwachting goed met een 7e plaats.

Op het moment dat het Eurovisie Songfestival in Liverpool van start ging, brulde overal in Oekraïne het luchtalarm. De stad Ternopil in het westen van Oekraïne werd geraakt door Russische raketten, meldt de BBC. De Oekraïense inzending van het Eurovisie Songfestival, Tvorchi, komt uit Ternopil. Na zhet optreden schreef de band op Instagram dat de stad gebombardeerd was door Rusland. “Terwijl wij op het Eurovisie-podium zongen over onze stalen harten, ontembaarheid en wil.” De band noemt steden die regelmatig worden gebombardeerd en roept op: “Europa, verenig tegen het kwaad omwille van vrede!”

Loreen wint voor de tweede maal het Eurovisie Songfestival. In 2012 zegevierde zij met ‘Euphoria’.  Dat nummer is wereldwijd de meest succesvolle songfestival bijdrage ooit.  De zangeres is zelf erg blij en dankbaar met haar tweede overwinning. ‘Tattoo’ is volgens haar dramatisch en heeft een duidelijke en grote climax “Euphoria was de zonsondergang en de maan, terwijl Tattoo de zonsopgang is. Ik heb dan ook het gevoel dat we allemaal wel wat licht in ons leven kunnen gebruiken”, aldus de zangeres. Loreen’s overwinning betekent dat het songfestival in 2024 terug naar Zweden gaat, precies vijftig jaar na de eerste Zweedse victorie dankzij ABBA met ‘Waterloo’ (1974).

PosLandTitel – ArtiestPt
01ZwedenTATTOO – Loreen583
02FinlandCHA CHA CHA – Käärijä526
03IsraëlUNICORN – Noa Kirel362
04ItaliëDUE VITE – Marco Mengoni350
05Noorw.QUEEN OF KINGS – Alessandra268
06OekraïneHEART OF STEEL – Tvorchi243
07BelgiëBECAUSE OF YOU – Gustaph182
08EstlandBRIDGES – Alika168
09AustraliëPROMISE – Voyager151
10TsjechiëMY SISTER’S CROWN – Vesna129

 
Translate »
Share This