Vandaag viert Liz Mitchell haar 69e verjaardag. Gefeliciteerd! De Jamaicaans-Britse was de originele leadzangeres van Boney M. Zij zong samen met Marcia Barrett (achtergrondzang) en producer Frank Farian, die de mannelijke zangstem voor zijn rekening nam, alle Boney M.-hits in. Bandlid Bobby Farrell zong op alle promotie video`s en werd aanvankelijk gezien als zanger van de populaire groep, maar hij fungeerde vooral als danser, samen met Maizie Williams.

Mitchell kwam min of meer toevallig bij Boney M. terecht: Na een periode als zangeres van de Les Humphries Singers zat ze werkloos thuis. In die tijd werd ze gevraagd om in te vallen bij de groep, omdat een andere zangeres acuut was opgestapt. In 1975 werd ‘Do You Wanna Bump’ de debuut single en daarmee schoot de groep gelijk raak, want het werd een internationale hit.

De Duitse disco groep kende enorme successen. “Sunny” (1976), “Ma Baker” (1977), “Rivers Of Babylon” (1978) en “Hooray Hooray, It`s A Holiday”(1979) werden nummer 1 hits in Nederland. Wereldwijd had Boney M niet minder dan 35 nummer 1-hits en verkocht zo’n 150 miljoen platen.

In 1978 gaf Farian toe dat hij de zanger was en dat hij Farrell had gekozen wegens diens persoonlijkheid en bijzondere dansstijl. Hij verklaarde toen al dat ieder lid in Boney M. vervangbaar was, behalve Liz Mitchell. De enige nummers waarop Bobby Farrell te horen is, zijn ‘Boonoonoonoos’ (1981) en ‘Happy Song’ (1984). Bobby zong echter wel echt tijdens concerten. Daar had Farian geen vocale inbreng bij. De microfoon van Maizie Williams stond tijdens concerten uit. Dit werd opgevangen door een koor bestaande uit drie dames, waaronder Jacynth Mitchell, de zus van Liz Mitchell.

In 1999 stond Boney M. weer eens in de Nederlandse Top Veertig, dankzij de remixen van Sash! (Ma Baker) en Horny United (Somebody Scream). Dik 22 jaar later staat de legendarische groep opnieuw in de belangstelling, dankzij de Britse DJ en producer Majestic, die een succesvolle remix maakte van ‘Rasputin’.

 
Translate »
Share This